Firea, disperată să se disocieze de cazul vârstnicilor maltrataţi în cămine. Pasează pisica la Budăi
Ministerul Familiei, condus de pesedista Gabriela Firea, a transmis marţi, într-un comunicat de presă legat de gazul bătrânilor maltrataţi în Voluntari, că Ministerul Muncii, condus de colegul ei, Marius Budăi, e cel care trebuia să ia măsurile în centrele unde s-au găsit probleme.
De asemenea, în condiţiile în care, în acest caz, apare şi numele Ligiei Enache, consilieră şi prietenă apropiată a sa, Firea transmite că aceasta are doar calitate de martor în dosar.
"Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse apreciază şi susţine eforturile autorităţilor de a cerceta reclamaţiile în legătură cu aceste cămine de bătrâni şi centre pentru persoane cu dizabilităţi din câteva judeţe din ţară.
În mod evident, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în faţa legii.
În ce priveşte consilierul menţionat, informaţiile primite până în acest moment sunt că deţine doar calitatea de martor în această anchetă şi că a pus la dispoziţia organelor toate informaţiile pe care le deţine.
Mai mult, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, toate măsurile şi recomandările făcute de organele de control la cele două centre deţinute de Asociaţia Sf. Gabriel cel Viteaz au fost remediate până la finalul anului trecut", a transmis ministerul condus de Gabriela Firea într-un comunicat remis presei.
Zeci de percheziţii au fost demarate, marţi dimineaţa, de procurorii DIICOT şi poliţişti, în mai multe judeţe, într-un dosar privind exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile.
Procurorii DIICOT au transmis că exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere şi exercitarea de acte de violenţă fizică, prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică şi/sau psihică de autoîngrijire.
Conform DIICOT, scopul final al infractorilor a fost obţinerea, pe nedrept, a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei.
De asemenea, pe numele a 26 de persoane au fost emise mandate de aducere, audierile urmând a se realiza la sediul DIICOT. Mai multe informaţii, aici.