Filmul "Son of Saul" în care joacă Levente Molnár, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin (video)

"Son of Saul", în care joacă şi actorul român Levente Molnár, este din nou premiat
Actorul roman Levente Molnár (IMDB)
Gina Zaragiu
29.02.2016

"Son of Saul", în care joacă şi actorul român Levente Molnár, a primit premiul Oscar la categoria "Cel mai bun film de limbă străină".

Oscarul de ieri nu este primul premiu important pe care îl primeşte lungmetrajul maghiar "Fiul lui Saul". Pelicula a primit peste 30 de nominalizări şi a câştigat 28 de premii la diverse festivaluri internaţionale din lume.

Lungmetrajul Fiul lui Saul, filmul de debut al regizorului maghiar Nemes Jeles László, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, în 2015, unde a câştigat Grand Prix-ul. A fost, de asemenea, prezentat în secţiunea de prezentări speciale a Festivalului de Film Internaţional din Toronto 2015. Pelicula a fost desemnată „cel mai bun film străin”, la cea de-a 73-a ediţie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) iar recent criticii maghiari de film l-au desemnat pe László Nemes cel mai bun regizor.

Filmul "Son of Saul" este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în lagărele de la Auschwitz.

Filmul va rula în cinematografele româneşti începând din 11 martie. Molnár, îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de acesta în lagărul de concentrare. "Mi-aş dori foarte mult să vedem acest film şi să discutăm foarte mult după vizionarea lui. Nu este un film uşor de văzut, este un film care merită discutat", a declarat actorul.

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002 este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gabor Tompa, Michal Docekal, Dragoş Galgoţiu, Laszlo Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabas, Gyorgy Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără „The Fixer” (regia Adrian Sitaru), „Chuck Norris vs Communism” (regia Ilinca Călugăreanu) „Ferry” (regia Daniel Nickson) „Fragment viu” (regia Banto Csaba, Iszlai József), „Blutsbrüder teilen alles” (regia Wolfram Paulus), „Radio” (regia Pünkösti Laura), „Un alt Crăciun” (regia Tudor Giurgiu), „Morgen” (regia Marian Crişan), „Any Given Father” (regia Cristan Cîrcu), „Biliard” (regia Mészáros Peter), „Tetemrehívás (regia Hatházi András).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor