Filip promite compensaţii salariale personalului auxiliar şi non-didactic din educaţie
alte articole
După ce au fost anunţate acţiuni de protest ale profesorilor, Prim-ministrul Pavel Filip a organizat, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei pentru a discuta revendicările de mărire a salariilor înaintate de acestea Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui şi a dispus crearea unui grup mixt de lucru, care vor face o radiografie a situaţiei actuale în ramura educaţională.
În paralel, acest grup de lucru va identifica prevederile legale care vor fi modificate pentru a asigura un sistem unic de salarizare pentru diferite categorii de angajaţi, urmând să fie făcute şi propuneri privind posibilităţile de menţinere a cadrelor tinere în sistemul educaţional şi de creştere a calităţii învăţământului.
Cele mai intense discuţii au fost provocate de solicitarea sindicatelor din educaţie de egalare a salariului pentru categoria I de salarizare, în care intră personalul auxiliar şi non-didactic, cu minimul de existenţă pe ţară, începând cu 1 ianuarie 2017.
Salariul de bază pentru categoria I de salarizare este de 1.000 lei MD, plus o serie de sporuri în sumă de aproximativ 700 de lei MD. Salariul mediu brut prognozat pentru categoriile 1-6 de salarizare în anul 2017 este de 1.776 lei MD, în timp ce minimul de existenţă, la 1 octombrie 2016, constituia 1.813 lei.
„Vrem împreună să găsim cele mai bune soluţii şi etapă după etapă să ajungem la nivelul de salarizare pe care ni-l dorim”, a declarat premierul Pavel Filip, menţionând că Guvernul îşi doreşte un dialog deschis şi transparent cu sindicatele pentru a găsi soluţii viabile pentru fiecare problemă în parte, reieşind din realităţile şi posibilităţile financiare existente.
Astfel, în vederea identificării numărului personalelor cu un nivel al salariului calculat mai mic decât mărimea minimului de existenţă şi pentru estimarea impactului bugetar, în cazul unei compensaţii salariale, s-a propus efectuarea unei inventarieri a situaţiei pe acest segment.
Menţionăm că recent, Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ) din Republica Moldova a anunţat, prin intermediul unei hotărâri scrise, că în perioada 17-20 ianuarie intenţionează să desfăşoare acţiuni de protest, pichetând astfel clădirea Guvernului. Într-o scrisoare semnată de preşedintele Consiliului General al FSEŞ, Dumitru Ivanov, se arată că membrii de sindicat din ramura educaţională sunt nemulţumiţi de salariile prea mici. Concomitent, organizatorii mitingului au elaborat şi o petiţie adresată organelor administraţiei publice centrale, Guvern, Parlament, Preşedinţie.