Filat spune că negocierile în problema transnistreană în formatul 5+2 au fost reluate miercuri
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, i-a spus lui Emil Boc că în cursul acestei zile, la Moscova, au fost reluate negocierile oficiale în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean, comentând că se întâmplă "şi lucruri bune".
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, joi, cu omologul său din Moldova Vlad Filat pentru a analiza desfăşurarea proiectelor bilaterale comune precum şi iniţierea altora noi care ar putea fi aprobate în şedinţa de guvern comună programată în această toamnă. Filat participă la Conferinţa cu tema “Un răspuns de centru-dreapta la criza politică şi socială: un proiect pentru Europa”, organizată de PPE la Bucureşti.
Filat şi-a exprimat satisfacţia pentru că s-a reuşit deblocarea negocierilor în ceea ce priveşte problema Transnistriei. "Astăzi, în sfârşit, la distanţă de 5 ani, în urma unui efort consolidat am reuşit să reîncepem negocierile oficiale în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean. (...) Acest lucru s-a întâmplat cu câteva minute în urmă la Moscova, se întâmplă şi lucruri bune şi acolo", a comentat Vlad Filat. Acesta a mulţumit şi României pentru contribuţia pe care a avut-o la această reuşită a autorităţilor basarabene.
"Dincolo de faptul că ne vedem pentru a discuta proiectele iniţiate şi cele aflate în fază de iniţiere, vreau să vă spun că astăzi am venit şi cu idei noi. (..) La ora actuală, suntem cu agenda împlinită şi a venit momentul să lansăm noi proiecte, să ne propunem noi obiective. Tot în cadrul expunerii mele am exprimat gratitudinea guvernului şi preşedintelui României pentru ajutorul necondiţionat acordat Republicii Moldova de-a lungul timpului", a declarat premierul Moldovei, la începutul întâlnirii pe care a avut-o cu Emil Boc la Palatul Victoria.
"Mă bucur să aud asemenea veşti bune şi să apreciez şi să vă felicit pentru menţinerea traiectoriei europene a Republicii Moldova pentru că contează extraordinar de mult", a spus la rândul său, Emil Boc. "Domnule prim-ministru, noi nu o menţinem, o accelerăm", l-a întrerupt Filat pe Boc, care i-a dat dreptat apoi dreptate demnitarului moldovean: "Mai bine spus o acceleraţi şi asta e cel mai important lucru pentru că ţările noastre au un viitor comun în Uniunea Europeană".
Anunţul lui Filat privind deblocarea negocierilor pe Transnistria e oarecum surprinzător, întrucât liderul transnistrean, Igor Smirnov, declara în urmă cu câteva zile că autorităţile transnistrene sunt gata pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, în vederea soluţionării conflictului transnistrean, însă doar dacă Tiraspolul şi Chişinăul vor discuta de pe poziţii egale, ceea ce Chişinăul respinge.
În Transnistria au început însă înscrierile pentru alegerile prezidenţiale din decembrie, iar anul acesta, pentru prima dată, Moscova nu-l mai susţine pe Smirnov, ci pe un contracandidat al lui, preşedintele Parlamentului. Smirnov a pierdut susţinerea Moscovei tocmai pentru că este considerat prea intransigent în privinţa soluţiei pentru conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol.
Premierul moldovean Vlad Filat şi liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, au avut la începutul lunii, la Bad Reichenhall, în sudul Germaniei, o întâlnire la o conferinţă organizată sub egida OSCE.
Autorităţile de la Chişinău, dar reprezentanţi ai mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri în formatul 5+2 şi-au exprimat ulterior speranţa că discuţiile oficiale pentru găsirea unei soluţii politice în Transnistria vor putea fi reluate la 22 septembrie la Moscova după o pauză de mai bine de cinci ani.
Ultima reuniune informală 5+2, care a avut loc la Moscova, în iunie, s-a soldat cu un eşec, Tiraspolul refuzând categoric să revină la masa negocierilor.
Negocierile în format 5+2 presupun participarea, în afara Chişinăului şi Tiraspolului, ca părţi implicate în conflict, a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori, şi ai SUA şi UE, care sunt observatori. Negocierile oficiale în conflictul transnistrean sunt întrerupte din 2006. Până în prezent au fost organizate doar reuniuni informale, iar tentativele de reluare a discuţiilor oficiale în vederea soluţionării conflictului transnistrean nu au avut succes.