Fermierii ucraineni, aflaţi în dificultate, în timp ce lumea se confruntă cu o criză alimentară

Lan de grâu
 
Lan de grâu   (Pixabay.com)

După ce au reuşit să treacă cu bine peste sezonul de însămânţare de primăvară, uneori cu ajutorul unor veste antiglonţ şi căşti de protecţie, fermierii ucraineni se confruntă cu o altă provocare - găsirea unei cantităţi suficiente de motorină pentru recolta care urmează, transmite Reuters.

Războiul cu Rusia a tăiat livrările de combustibil chiar în momentul în care fermierii îşi intensificau munca pentru sezonul de primăvară şi au pierdut aproximativ 85% din livrările normale de când a început războiul de invazie pe care Vladimir Putin l-a început în Ucraina la 24 februarie, spun fermierii, distribuitorii de combustibil şi analiştii.

Se aşteaptă deja ca suprafaţa totală cultivată cu cereale în această primăvară să fie cu până la 30% mai mică decât anul trecut din cauza luptelor, iar randamentele ar putea scădea şi ele dacă fermierii nu primesc combustibil pentru a putea aplica îngrăşăminte şi a putea recolta culturile la momentul potrivit.

Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul trecut, trimiţând produse de bază precum grâul şi porumbul în Africa şi Orientul Mijlociu şi furnizând jumătate din cerealele achiziţionate de Programul Alimentar Mondial al ONU pentru ajutor de urgenţă.

Doar că acum, cu porturile ucrainene de la Marea Neagră blocate, scoaterea recoltelor din Ucraina devine rapid o problemă globală, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, încearcă să negocieze un acord pentru reluarea transporturilor de cereale şi să calmeze pieţele mondiale de alimente.

În anul care s-a încheiat, la sfârşitul lunii iunie 2021, Ucraina a exportat 45 de milioane de tone de cereale. Se aştepta ca aceasta să accelereze până la 65 de milioane după o recoltă record la sfârşitul anului trecut, dar războiul a lăsat aproximativ 21 de milioane de tone blocate în silozuri pe teritoriul pe care ruşii îl controlează acum, iar sezonul 2021/22 se încheie luna viitoare.

Şi, în timp ce securitatea a fost cea mai presantă problemă pentru fermieri până acum, cu porţiuni de pământ ocupate de ruşi sau avariate de bombardamente, lipsa de combustibil începe să afecteze pe măsură ce se apropie următoarea recoltă.

"Combustibilul este cea mai mare problemă în acest moment, mai mult decât orice altceva", a declarat Kees Huizinga, un cetăţean olandez care conduce o fermă de 15.000 de hectare de produse lactate şi culturi în centrul Ucrainei.

Lipsuri severe

Fermierii ucraineni folosesc cea mai mare parte din cele 1,5 milioane de tone de motorină pe care le consumă în fiecare an, adică mai mult de 10% din cererea anuală de combustibil a Ucrainei, în sezonul de primăvară, a declarat Taras Panasiuk, director comercial al operatorului de benzinării WOG.

Ucraina se bazează de obicei pe Rusia, Bielorusia şi pe importurile din alte părţi care vin pe mare pentru cea mai mare parte a combustibilului său. Anul trecut, de exemplu, mai mult de 60% din motorina sa a provenit din Rusia şi Bielorusia, estimează compania ucraineană de consultanţă în domeniul produselor petroliere A-95.

Acum, Ucraina a fost nevoită să se angajeze în modalităţi costisitoare şi complexe de a aduce combustibil pe cale terestră de la vecini precum Polonia şi România, deşi lipsa de capacitate şi birocraţia au încetinit aceste eforturi, a declarat Asociaţia ucraineană pentru petrol şi gaze.

Această sarcină a devenit şi mai dificilă, deoarece ţările din apropiere se confruntă cu propriile penurii de motorină, în timp ce loviturile ruseşti asupra rafinăriei de petrol Kremenciuk şi a depozitelor de combustibil au redus şi mai mult aprovizionarea în Ucraina.

De asemenea, o lipsă de şoferi de autocisterne împiedică livrările de combustibil, deoarece mulţi dintre ei au fost înrolaţi pentru a lupta, spun analiştii.

Roman Gorobeţ, directorul FE Astra, care cultivă aproximativ 2.000 de hectare în regiunea centrală Poltava, a declarat că timpii de aşteptare pentru livrările de motorină către ferme sunt acum de două până la patru săptămâni.

"Lucrurile s-au înrăutăţit. Ne confruntăm cu o penurie severă de combustibil în toată ţara", a declarat acesta.

Guvernul a anunţat contracte pentru a importa 300.000 de tone de motorină şi 120.000 de tone de benzină pentru a acoperi luna mai, iar adjunctul şefului de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, a declarat vineri că 1.500 de tone de combustibil au ajuns la un punct vamal din Lviv în ultimele 24 de ore.

La fel ca şi în cazul altor materiale cheie, cum ar fi seminţele şi îngrăşămintele, fermierii şi-au acoperit în mare parte nevoile de combustibil până acum prin utilizarea stocurilor şi prin recurgerea la lanţuri de aprovizionare alternative, spun fermierii.

Schimbarea culturilor

Fermele au ajustat, de asemenea, planurile de cultură. Acestea au renunţat la porumb, deoarece acesta este intensiv şi poate produce recolte mari care ar putea copleşi silozurile de cereale deja pline ale Ucrainei.

În schimb, ele optează mai mult pentru orz, soia şi seminţe de floarea-soarelui, deoarece sunt culturi mai ieftine de cultivat şi generează volume mai mici odată recoltate.

Pe baza stocurilor rămase de la recolta de anul trecut şi a exporturilor lunare actuale de aproximativ 1 până la 1,5 milioane de tone pe rute terestre, doar 65% din capacitatea normală de depozitare a cerealelor va fi disponibilă în iulie, când vor începe să fie recoltate culturile de iarnă.

Unii cultivatori, precum Gorobeţ, a cărui companie a finalizat semănatul de primăvară la jumătatea lunii mai, spun că imposibilitatea de a vinde următoarea recoltă este cea mai mare ameninţare cu care se confruntă agricultura ucraineană şi piaţa mondială a alimentelor.

Lipsa de motorină pentru tractoare ar putea împiedica în continuare restul sezonului de cultivare dacă conflictul continuă.

"Dacă poţi face rost de seminţe, îngrăşăminte, orice produs chimic de care ai nevoie, este nevoie o singură dată. Combustibilul este mai stabil, ai nevoie de el în mod constant", a declarat Matt Ammermann, manager de risc pentru mărfuri la StoneX, care acoperă Europa de Est.

Huizinga spune că ferma sa de produse lactate şi vegetale din centrul Ucrainei are suficient combustibil pentru a finaliza plantarea, dar nu şi pentru a acoperi recoltarea care va începe în câteva luni.

La fel ca şi alţi factori din timpul războiului, impactul potenţial al lipsei de combustibil asupra producţiei agricole este greu de prevăzut, iar guvernul ucrainean nu a oferit previziuni cu privire la volumul recoltei.

În cazul grâului, semănat în principal înainte de război drept cultură de iarnă, unii analişti se aşteaptă, în mod provizoriu, ca pierderea de terenuri din cauza conflictului şi o comprimare a aprovizionării, de la îngrăşăminte la combustibil, să reducă producţia cu 35-40% faţă de recolta record de 32 de milioane de tone din 2021.

Chiar şi în cazul unei scăderi de o asemenea amploare, ar mai rămâne aproximativ 20 de milioane de tone care trebuie treierate şi transportate din iulie.

Având în vedere că sincronizarea este atât de importantă pentru agricultură, combustibilul pentru alimentarea utilajelor poate fi un factor decisiv, a declarat Mike Lee, director al Green Square Agro Consulting, specializat în analiza culturilor din regiunea Mării Negre.

"Dacă nu ai motorină, nu poţi conduce un tractor, indiferent cât de mult îngrăşământ şi seminţe ai", a afirmat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie