Fermierii blochează drumurile Bulgariei cu 2.500 de tractoare
Cel mai amplu protest al agricultorilor bulgari din ultimii ani este programat pentru luni, scrie cotidianul sofiot Duma. Fermierii cu 2.500 de tractoare se vor strânge începând cu ora 10,00, în 25 de locuri din toată ţară, a anunţat Hristo Ţvetanov, preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli. Potrivit informaţiilor preliminare, fermierii urmează să blocheze accesul spre podul de peste Dunăre, între Ruse şi Giurgiu, autostrada Tracia, între Sofia şi Burgas, alte câteva artere rutiere, precum şi câteva puncte de trecere a frontierei cu România, Grecia şi Turcia. Fermierii sunt nemulţumiţi de faptul că suma prevăzută pentru sectorul agricol în proiectul de buget pe 2012 este cu circa 115 milioane de euro mai mică faţă de cea promisă de guvern printr-un acord cu agricultorii semnat în luna septembrie. Acest acord prevedea că bugetul sectorului nu va fi mai mic de 285 milioane de euro.
Valul de proteste cuprinde noi sectoare ale economiei, titrează Sega. Fermierii se alătură muncitorilor feroviari care sunt în grevă, iar poliţiştii au anunţat că vor sprijini protestul naţional împotriva creşterii vârstei de pensionare programat pentru ziua de 30 noiembrie. Oamenii legii se opun propunerii potrivit căreia vor putea ieşi la pensie doar dacă au împlinit vârsta de 52 de ani. Ei insistă să-şi păstreze dreptul de a se pensiona după 25 de ani de muncă, indiferent ce vârstă au în momentul pensionării.
Ziarul Sega comentează că toate protestele sunt motivate de faptul că guvernul a încălcat unele angajamente deja asumate fără să se consulte cu sindicatele.
Nu va fi compromisă reforma în sistemul pensiilor, chiar dacă preşedintele Gheorghi Pârvanov ar impune un veto amendamentelor legale prin care va fi efectuată această reformă, a declarat ministrul finanţelor Simeon Diankov, citat de site-ul Dnevnik. Diankov a indicat că în acest an sistemul de asigurări de pensii a acumulat un deficit de aproximativ 2 miliarde de euro. Acest deficit se acoperă cu banii din bugetul de stat. În cazul în care parlamentul ar adopta propunerea ca vârsta de pensionare să crească cu un an începând de anul 2012, deficitul din sistem va fi diminuat cu 20 milioane de euro, a subliniat oficialul. În prezent, bărbaţii bulgari ies la pensie la 63 de ani, iar femeile la 60.
Ministrul finanţelor a mai declarat că, paralel cu majorarea vârstei de pensionare, anul viitor vor fi crescute şi pensiile minime. Această măsură va costa bugetul circa 5 milioane de euro, a precizat Diankov.
Sunt două scenarii pentru economia bulgară în anul 2012: unul prost şi altul mai puţin prost. Cel puţin aşa susţin analiştii economici reuniţi în iniţiativa Macro Watch a Institutului pentru o Societate Deschisă, scrie ziarul 24 Ceasa. Gheorghi Gatev, directorul de program al Centrului pentru strategii liberale, a avertizat că, dacă în câteva săptămâni Europa nu ajunge la o soluţie comună, fiecare stat va trebuie să se salveze singur. Acest lucru va duce la retragerea de investiţii, la o presiune necontrolată asupra sistemelor financiare şi la o panică în sectorul bancar. Băncile din Bulgaria sunt stabile dar nicio instituţie bancară din lume nu poate rezista în cazul unei panici în masă, afirmă expertul. În opinia lui Gatev, acest scenariu prost este puţin probabil, dar există. Şeful Centrului pentru dezvoltare economică Gheorghi Prohaski crede într-un scenariu mai puţin prost. În opinia lui, la anul economia ţării va înregistra o creştere minimă între 0,5 şi 1%, ceea este mult sub previziuni. Rata inflaţiei va fi şi ea mai mică de 2,8%, ceea ce nu este bine pentru economie, iar consumul intern scăzut nu va reuşi să compenseze din importuri.