Fascinanta peşteră din Terra Ronca Caverns Park, Brazilia [video]

Peştera Terra Ronca, Brazilia
Peştera Terra Ronca, Brazilia (Wikimedia)

De multe ori, sub Pământ găsim o abundenţă de comori naturale fascinante, ascunse ochiului uman. Acesta este cazul unei peşteri minunate, numită Terra Ronca, situată în Brazilia, America de Sud.

Pentru a înţelege această comoară geologică, sunteţi invitaţi să faceţi un tur în această peşteră magică, unde puteţi admira priveliştile minunate şi extraordinare, care arată ca şi când ar fi de pe altă planetă.

Peşterile din Parcul Terra Ronca, provincia Goias, sunt localizate pe un teritoriu conservat de peste 75.000 de hectare. Această zonă reprezintă cel mai vechi spaţiu speologic al parcului din America de Sud şi unul dintre noile preferinţe ale turiştilor care aleg Brazilia ca o destinaţie pentru ecoturism şi aventură. În partea central-vestică a teritoriului acestei ţări şi în cadrul aşa-numitei Cerrado, Terra Ronca este o destinaţie unde aventura este amestecată cu fauna şi flora locului.

Parcul este situat între oraşele Santo Domingo şi Guarani şi deţine circa 200 de peşteri formate acum peste 600 de milioane de ani, decorate cu nenumărate stalactite şi stalagmite.

Peştera Terra Ronca este situată în parcul naţional cu acelaşi nume, în apropierea oraşului Sao Domingos, la aproximativ 400 km nord de capitala Braziliei. Din cele peste 200 de tuneluri naturale şi peşteri, Terra Ronca şi Angelica sunt deschise publicului larg.

Terra Ronca Caverne este noua destinaţie pentru iubitorii de ecoturism, fiind o zonă unică, unde râurile cristaline limpezi vă încântă auzul şi privirea, iar cascadele multiforme asigură un echilibru minunat cu climatul uscat al regiunii. Apele calde care înconjoară această zonă de o frumuseţe extremă şi atractivitatea lor oferă vizitatorilor zeci de cascade şi plaje pe malurile râurilor, ideale pentru relaxare, unde puteţi vedea şi auzi, peste 150 de specii de păsări şi mamifere, aproape 50 de tipuri identificate în regiune.

Unele informaţii interesante despre peşteră: intrarea are o înălţime de 96 de metri şi o lăţime de 120 de metri, iar acum câţiva ani a fost ridicat lângă el un altar uriaş de un grup de creştini care locuiau în zonă. Râul Lapa a sculptat un tunel de 6,8 kilometri, creând spaţii enorme de până la 150.000 de metri pătraţi, cu numeroase stalactite, stalagmite şi stâlpi care se ridică la peste 590 de metri.

Peisajul sălbatic se datorează caracteristicilor ecosistemului clasic Cerrado brazilian: climat uscat, bogat în minerale, peşteri, cascade şi lacuri subterane, ce oferă mai mult decât un spaţiu ideal pentru supravieţuirea plantelor şi animaleleor şi pentru reproducere.

Pe tot parcursul anului, un număr considerabil de speologi şi turişti dornici de aventură vizitează această zonă, atraşi de peisajele naturale şi varietatea speciilor. Este o regiune cu climat tropical, cu temperatura medie de 24,8 grade, unde ploile predomină în timpul sezonului de vară.

Diferitele atracţii fac ca intervalul de 7 zile să nu fie suficient pentru a putea vedea şi savura acest spectacol al naturii ce a fost foarte bine conservat. Vizitele, sunt în mare parte asistate de ghizi, iar cazările trebuie făcute din timp.

În cadrul grupului de peşteri, fascinantă este şi peştera Angelica, care este de fapt şi cea mai mare ca suprafaţă din Brazilia. Exponatele sunt sculpturi naturale mari formate de stalactite şi stalagmite.

La 50 de kilometri de oraş, Angelica Bezerra Cave (o altă peşteră) este un minunat şi spectaculos catalog extins de speleoteme (multiple forme derivate de la filtrarea apei minerale). Apa, componenta esenţială a decorului arhitectural al parcului, este de asemenea prezentă în cascade şi râuri. Se poate face baie la Cascada San Bernardo, care are ape limpezi şi plaje de nisip, iar Gerico pe râul Galheiros este un loc ideal pentru a practica drumeţii.

Brazilia este o ţară frumoasă ce atrage mulţi vizitatori datorită minunatelor fenomene naturale, cât şi pentru bogatele elemente culturale pe care le deţine. Nu ne referim la distracţii, carnavaluri sau alte moduri de divertisment, ci de o privire mai adâncă asupra bijuteriilor formate de natură în interiorul pământului, cât şi deasupra pământului, care îi impresioneză pe cei ce doresc să vadă comorile Terrei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură