Fără precedent. CSM: Prin declaraţiile sale, Valer Dorneanu a adus atingere independenţei Justiţiei

Parte din declaraţiile făcute Dorneanu la B1 TV au fost de natură a aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar în ansamblul său, transmiste CSM.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Declaraţiile preşedintelui CCR referitoare la dosarul lui Liviu Dragnea sunt revoltătoare şi afectează independenţa justiţiei, a opinat marţi, în plenul CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, care le-a propus colegilor din plen să ia poziţie în mod public cu privire la afirmaţiile făcute de Dorneanu.

''Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (...) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par revoltătoare la modul general. Provenim din sistemul judiciar, cunoaştem drepturile şi obligaţiile şi calitatea judecătorilor români, nu aş vrea ca nimeni, vreodată, să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noastre, hotărârea judecătorească.

Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR. Consider că sunt suficiente date şi că se impune o reacţie promptă a CSM şi un apel – încă un apel, oare al câtelea? – către factorii publici, politici ori din partea CCR să respecte independenţa justiţiei pentru că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, este un drept al cetăţeanului şi o garanţie fundamentală", a spus judecătorul Bogdan Mateescu, citat de România Liberă.

Reamintim că preşedintele CCR a declarat recent, într-un interviu acordat B1 TV, că dosarul în care sunt implicaţi Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost instrumentat de către DNA drept urmare a calităţii celor implicaţi.

La începutul interviului, preşedintele CCR este întrebat de reporter despre dosarul Dragnea. Valer Dorneanu a întrerupt reporterul şi a continuat: „...dosarul în care e acuzat că a angajat nişte persoane la... Păi ce, asta-i corupţie? Ăsta-i abuz în serviciu“.

Astfel, judecătorul constituţional Valer Dorneanu s-a antepronunţat, stabilind înaintea instanţei de judecată faptul că Dragnea şi ceilalţi inculpaţi din dosar nu au comis fapte de corupţie, dar au comis, în schimb, un abuz în serviciu, arată sursa citată.

Dorneanu a mai afirmat că dosarul în care sunt implicaţi Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost instrumentat de către DNA drept urmare a calităţii celor implicaţi.

''Aşa a fost calificat, ca dosar de corupţie. Acolo era un abuz ceva cu angajarea unei persoane... a angajat nişte persoane la ea, deşi n-ar fi lucrat. Păi asta e corupţie? Asta e abuz în serviciu! E instrumentat de DNA ca urmare a calităţii persoanelor implicate în dosar, nu ca urmare a faptului că s-ar fi încadrat exact în corupţie. Apropo de distincţia asta şi de Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia, în spaţiul UE, vorbea de severitatea intervenţiei punitive a statului împotriva actelor de corupţie şi acolo spune că e corupţie indiferent de valoare, de prag. Dar la abuzul obişnuit...'', a declarat preşedintele CCR.

Astăzi, ordinea de zi a plenului CSM a fost suplimentată cu discuţia pe marginea declaraţiilor lui Dorneanu. În cadrul deliberărilor, membrii CSM au decis că declaraţiile preşedintelui CCR au încălcat independenţa justiţiei.

Redăm comunicatul remis în dupa-amiza zilei de marţi de CSM pe acest subiect:

"În şedinţa din data de 17 octombrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că o parte din declaraţiile domnului Valer Dorneanu – preşedintele Curţii Constituţionale a României - în cadrul unui interviu transmis de postul de televiziune B1 TV în data de 7 octombrie 2017, au fost de natură a aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar în ansamblul său.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţii precum „nu aş vrea să număr în câte cazuri se simte o influenţă politică în hotărâri judecătoreşti comune şi în câte la noi”, formulate la modul general şi impersonal de preşedintele Curţii Constituţionale, sunt de natură a induce în percepţia publică ideea politizării actului de justiţie, a unui sistem judiciar care nu se bucură de independenţă faţă de puterile politice ale statului.

În considerarea principiului cooperării loiale între instituţiile statului de drept, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, solicită reprezentanţilor celorlalte instituţii ale statului dimensionarea discursului public în termeni de echilibru, moderaţie şi respect faţă de principiile şi valorile constituţionale şi evitarea exprimării unor opinii sau percepţii personale cu potenţial de erodare a încrederii publice în actul de justiţie.", transmite CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne