"Fără paşaport în Basarabia" - Lanţ uman între MAE şi Ambasada Republicii Moldova

"Fără paşaport în Basarabia - Protest în Capitală duminică, 15 martie 2015.
"Fără paşaport în Basarabia - Protest în Capitală duminică, 15 martie 2015. (Facebook, Basarabia pământ românesc)

Sute de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au solicitat duminică, în Capitală, într-un mod inedit, eliminarea paşapoartelor la trecerea frontierei dintre România şi Republica Moldova.

Manifestanţii români şi moldoveni de peste Prut şi-au dat mâinile şi au format un lanţ uman din faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe al României până în faţa Ambasadei Republicii Moldova, simbolizând, în acest fel, graniţa dintre cele două state, graniţă care încă nu poate fi trecută liber.

Zeci de paşapoarte au fost lăsate în mod simbolic în faţa Ambasadei Republicii Moldova. Participanţii au dorit astfel să tragă un semnal de alarmă asupra dorinţei de a călători liber peste Prut.

"Paşapoartele dublează frontiera dintre România şi Republica Moldova. Nu le mai vrem şi nu ne mai trebuie. Este nefiresc să putem circula doar pe baza buletinului în 58 de ţări şi teritorii, iar pentru a ajunge la Chişinău să fim nevoiţi să ne procurăm paşaport. Costurile morale şi financiare ale acestei măsuri sunt prea mari", a declarat organizatorul manifestaţiei Mădălina Hriţuleac, secretarul general al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Platforma Unionistă 2012 a solicitat demararea de negocieri cu Guvernul Republicii Moldova pentru ca acesta din urmă să adopte o Hotărâre de Guvern prin care să legifereze accesul cetăţenilor României în Republica Moldova doar cu obligaţia de a prezenta cartea de identitate. De asemenea, Tinerii Moldovei de la Chişinău au depus şi ei o adresă similară la Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.