Familia lui Assad „fuge” în Rusia, dar Kremlinul foarte probabil „nu va veni” în ajutorul liderului sirian [The Telegraph]

Bashar al-Assad, preşedintele Siriei (Getty Images)
Redacţia
07.12.2024

Familia lui Bashar al-Assad a fugit în Rusia în zilele care au urmat lansării de către forţele rebele a unei ofensive şoc care a cucerit o mare parte din teritoriul din nordul Siriei, potrivit The Telegraph.

Aceasta vine după ce o sursă apropiată Kremlinului a declarat pentru Bloomberg News că Moscova nu are planuri de salvare a preşedintelui sirian, Vladimir Putin fiind aparent dezgustat de informaţiile despre trupele regimului care îşi părăsesc poziţiile.

„Rusia nu are un plan pentru salvarea lui Assad şi nu vede unul apărând atât timp cât armata preşedintelui sirian continuă să îşi abandoneze poziţiile”, a declarat sursa.

Asma al-Assad, soţia de origine britanică a preşedintelui sirian, a fugit împreună cu cei trei copii ai lor săptămâna trecută, a relatat vineri Wall Street Journal citând oficiali sirieni din domeniul securităţii şi oficiali arabi.

Cei doi cumnaţi ai lui Assad au părăsit, de asemenea, Siria şi au călătorit în Emiratele Arabe Unite, a declarat ziarul.

Nu este clar dacă preşedintele sirian a rămas în ţara sa.

Un canal de ştiri pro-Assad a declarat vineri că acesta a călătorit în Iran, dar ulterior şi-a dezminţit propria ştire.

Oficialii egipteni şi iordanieni ar fi îndemnat preşedintele sirian să părăsească ţara şi să formeze un guvern în exil.

Context

Forţele rebele conduse de jihadişti au cucerit Hama joi seara, după ce săptămâna trecută au cucerit Alep, al doilea oraş al Siriei. Vineri, acestea înaintau spre oraşul Homs, care se află pe drumul spre Damasc.

Atât SUA, cât şi Rusia şi-au anunţat cetăţenii să părăsească Siria cu următorul zbor comercial disponibil.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Departamentul de Stat al SUA le-a spus americanilor să părăsească Damascul sau „să fie pregătiţi să se adăpostească la faţa locului pentru perioade lungi”.

Charles Lister, directorul programului pentru Siria din cadrul Middle East Institute, cu sediul la Washington, a declarat că Assad s-a bazat pe Putin pentru a-l salva în 2015, dar viitorul său pare acum sumbru, adăugând: „Rusia pare incapabilă sau, poate, chiar neinteresată să-l salveze”.

Iranul are o prezenţă militară în Homs şi în alte părţi ale Siriei, iar vineri Abbas Araghchi, ministrul iranian de externe, a declarat că îl va sprijini pe Assad „în măsura în care este necesar”, fără a oferi detalii.

Însă vineri seara s-a relatat că Iranul a început să evacueze personalul militar din Siria.

Potrivit unei ştiri The New York Times, comandanţii Forţelor Quds ale Iranului plecau spre ţările vecine Irak şi Liban.

Este posibil ca Iranul să fi fost slăbit de confruntările directe şi indirecte cu Israelul susţinut de SUA, iar aliaţii săi Hezbollah din Liban au fost degradaţi de o ofensivă israeliană majoră.

Atacul fulgerător al rebelilor nu numai că a tensionat relaţiile dintre Rusia şi Siria, dar a făcut, de asemenea, Kremlinul să fie îngrijorat cu privire la siguranţa bazelor sale militare.

Fighterbomber, un canal proeminent de blogging militar aviatic, a avertizat că Moscova se va strădui să evacueze principala sa bază aeriană înainte ca rebelii să o atace şi să o captureze.

Acesta a emis avertismentul după ce rebelii jihadişti au capturat oraşul Hama joi seara, deschizând o rută clară către baza aeriană Khmeimim, situată la 120 de kilometri spre vest, în apropiere de Marea Mediterană.

„Este aproape imposibilă evacuarea bazei. În cel mai bun caz, este posibil să se evacueze cea mai mare parte a personalului, documentaţia şi aeronavele care pot fi transportate. Toate celelalte bunuri vor rămâne la baze”, a declarat acesta.

Se pare că lovitura rebelilor care a distrus forţele guvernamentale siriene în întreaga ţară în ultima săptămână nu a fost niciodată considerată fezabilă şi nu au fost întocmite planuri de evacuare de urgenţă.

Potrivit Fighterbomber, există doar două aerodromuri de rezervă în Siria, pe care le-a descris ca fiind un „minim critic”. Acest lucru înseamnă că, în loc să zboare aeronavele de pe pistele vulnerabile, acestea trebuie să fie conduse la baza navală rusă de la Tartus, aflată la 80 km distanţă, şi apoi încărcate pe nave de transport.

Alexander Kots, un alt influent blogger militar rus, a declarat că avioanele ruseşti nu ar putea face prea multe pentru a opri înaintarea rebelilor fără sprijin la sol din partea armatei siriene, adăugând: „Armata siriană nu arată încă nicio disponibilitate deosebită de a lupta pentru ţara sa”.

Există, de asemenea, ameninţarea atacurilor cu drone ale rebelilor asupra bazelor ruseşti din Siria. Când Putin a ordonat forţelor sale să intervină în războiul civil sirian în 2015, dronele nu erau o caracteristică, dar războiul din Ucraina a accelerat utilizarea lor pe câmpul de luptă.

„Aerodromul Khmeimim nu este o facilitate industrială pe mai multe niveluri cu subsoluri, ci un câmp cu construcţii uşoare la suprafaţă, care va înceta să funcţioneze de îndată ce inamicul se apropie fie de raza de acţiune a focului de artilerie, fie de raza de acţiune a dronelor”, a declarat Fighterbomber.

Putin a intervenit în războiul civil din Siria printr-o mişcare atent calculată, menită să ofere Kremlinului o victorie militară externă uşoară şi să proiecteze forţă.

O parte a planului a fost înfiinţarea unui şir de baze militare care ar putea fi folosite pentru a irita Occidentul. Cele mai importante două sunt baza aeriană de la Khmeimim şi baza navală de la Tartus, la 80 km sud. Rapoartele spun că nave militare ruseşti au fost deja văzute părăsind Tartus, deşi oficialii occidentali nu cred că aceasta a fost abandonată.

Săptămâna trecută, rebelii au cucerit Alep şi au invadat câteva baze ruseşti mai mici din apropiere. Putin l-a demis imediat pe principalul comandant rus din Siria şi a ordonat forţelor sale aeriene să îşi intensifice atacurile asupra rebelilor, însă Dara Massicot, membru senior la Carnegie Endowment, a declarat că mişcarea nu pare să fi funcţionat.

Massicot a explicat că apărarea bazelor sale, vitale pentru ambiţiile lui Putin în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, ar fi o prioritate pentru Kremlin, adăugând: „Urmăriţi semnele că mercenarii sunt redistribuiţi în Siria. Până acum, Rusia probabil şi-a făcut evaluările şi execută planurile”.

Putin a promis aliaţilor săi iranieni că îl va sprijini pe Assad, dar analiştii au declarat că va fi frustrat de reluarea luptelor din Siria, deoarece acestea îl vor distrage de la războiul din Ucraina, care este un proiect prioritar.

Bloggerii militari ruşi cu legături puternice cu forţele ruse au început, de asemenea, să pună la îndoială calitatea şi angajamentul armatei siriene.

Rybar, un blogger militar rus, a declarat că forţele rebele avansează în continuare rapid şi că afirmaţiile armatei siriene privind un contraatac sunt minciuni.

„Nu există relatări considerabile despre bătălii sau despre vreo rezistenţă din partea trupelor siriene. Ritmul în care militanţii se deplasează din nord sugerează că Homs nu va rezista mult. Următorul lor obiectiv va fi probabil Damascul”, a declarat Rybar, adăugând că un atac asupra Damascului a fost anticipat în următoarele câteva zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor