Facultăţile de Drept din Republica Moldova vor fi evaluate de experţi străini

Şefii de la Ministerul Educaţiei şi cel al Justiţiei sunt nemulţumiţi de calitatea studiilor la Facultatea de Drept, de aceea, au decis să invite specialişti din afară să verifice cum se face carte la facultăţile de drept din Moldova.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
02.10.2013

Şefii de la Ministerul Educaţiei şi cel al Justiţiei sunt nemulţumiţi de calitatea studiilor la Facultatea de Drept, de aceea, au decis să invite specialişti din afară să verifice cum se face carte la facultăţile de drept din Moldova.

Din anul 2014, facultăţile de drept din Republica Moldova vor fi clasificate în funcţie de calitatea studiilor oferite, nivelul de pregătire a cadrelor didactice, dotarea instituţiilor şi alte aspecte. Acest scop este înaintat de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu cel al Justiţiei, care au elaborat Metodologia de evaluare externă a programelor de studii la facultăţile de drept, ciclul I (licenţă) şi ciclul II (masterat).

Rezultatele vor fi gata în luna mai 2014 „În scurt timp, va fi organizată o licitaţie pentru a selecta o structură internaţională ce va evalua programele de studii la Drept toate cele 19 universităţi (zece de stat şi nouă private) care le oferă“, a precizat Loretta Handrabura.

Viceministra speră ca în luna mai 2014 vor fi făcute publice rezultatele. 19 universităţi din Republica Moldova, dintre care zece de stat şi nouă private, au facultăţi de drept. Nicolae Eşanu, viceministrul Justiţiei, zice că s-a decis să fie a luate la puricat facultăţile de drept din cauza situaţiei dezastruoase a învăţământului juridic. „O astfel de evaluare va arăta dacă universităţile au condiţii minime pentru a pregăti jurişti şi va stabili o ierarhie a facultăţilor. În procesul de evaluare vor fi atraşi experţi străini, dar decizia finală va fi luată de autorităţile locale“, afirmă Eşanu.

Acreditate pentru 5 ani, 3 ani sau deloc Metodologia prevede evaluarea procesului de învăţământ, a personalului didactic, a cercetărilor ştiinţifice efectuate la facultate, a resurselor financiare şi materiale ale instituţiei etc. „La final, programul de studiu la Drept, în funcţie de rezultatele obţinute în urma controlului, va fi acreditat pentru 5 ani sau 3 ani. Iar dacă se vor constata nereguli, va fi fixat un termen pentru a lichida problemele şi a implementa recomandările comisiilor de experţi“, a menţionat Sergiu Băieşu, membru al Consiliului Institutului Naţional de Justiţie şi unul dintre autorii metodologiei.

14% din toţi tinerii încadraţi în învăţământul superior din Republica Moldova sunt studenţi la Drept, iar 14.342 de studenţi învăţau în anul didactic 2012-2013 la această facultate, dintre care 90% la studii cu taxă, dacă instituţia nu se va încadra în termenii stabiliţi, nu va fi acreditată.

Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, împărtăşeşte părerea colegilor din domeniu despre calitatea specialiştilor. „Am fost membru al Comisiei de absolvire la examenul de stat şi pot spune că dintr-o grupă de 25 de studenţi cinci-şase sunt buni, restul nu au ce căuta în domeniu“, zice Amihalachioaie. Avocatul susţine că pe băncile universităţii nu ajung persoanele care pot să devină specialişti buni, ci, de cele mai dese ori, cei care au bani şi pile. Ce spun profesorii şi studenţii Şi unii profesori universitari salută intenţia autorităţilor de a evalua calitatea programelor de studii la Drept. „Cred că ar trebui să fie excluse unele discipline opţionale şi introduse altele. Acum câţiva ani era în program psihologia şi psihiatria judiciară, acum nu mai este, deşi sunt discipline necesare unui viitor jurist“, susţine Mariana Gramă, prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Menţionăm că, în Republica Moldova sunt foarte mulţi absolvenţi ai Facultăţii de Drept, mulţi dintre nu lucrează pe specialitate din motiv că nu sunt locuri de muncă, de aceea majoritatea lucrează peste hotare sau în alte domenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor