"Faceţi ceva care să dureze", mesajul Veolia pentru cei 200 de invitaţi din Delta Dunării
alte articole
Aproape 200 de persoane, ambasadori şi reprezentanţi ai programului UNESCO din 17 ţări, sunt prezente în aceste zile în Delta Dunării, la acţiunea "Faceţi ceva care să dureze", iniţiată de compania Veolia şi Apa Nova Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta".
Evenimentele au început joi după-amiază, la Mahmudia (Tulcea) unde invitaţii au vizitat Centrul de Împletit Papură, un proiect iniţiat în 2009 de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta" şi reabilitat în acest an de Apa Nova Bucureşti.
"Responsabilitatea socială şi de mediu reprezintă o preocupare permanentă pentru Veolia Environnement şi Apa Nova şi de aceea ne implicăm activ în viaţa comunităţilor. Acest Centru de Împletit Papură reprezintă pentru cele câteva femei, care mai cunosc această îndeletnicire singura sursă de venit. Am investit 10.000 de euro pentru reabilitarea acestui spaţiu şi pentru cea mai mare comandă făcută, respectiv 200 de pălării şi 200 de mape pentru documente, toate din papură. Este de datoria noastră să facem ceva pentru oamenii din aceste zone unde ajunge tot ceea ce se aruncă din întreaga ţară", a declarat pentru AGERPRES Giovana Soare, director de Comunicare şi Resurse Umane în cadrul companiei Apa Nova Bucureşti.
Aceasta a precizat că anual compania sprijină copiii din aceste zone sărace ale Deltei Dunării, oferind pe lângă cadouri, cu prilejul zilei de 1 iunie şi vacanţe la munte pentru cei care nu au părăsit niciodată localitatea.
Deşi la prima vedere împletiturile din papură nu par a fi greu de realizat, femeile care au acestă îndeletnicire, 6-7 la număr, au muncit la cele 400 de obiecte comandate de Apa Nova timp de trei luni de zile. "Uneori o femeie munceşte o zi, poate o zi şi jumătate pentru un singur obiect şi deşi nu pare o muncă grea sunt puţini care deprind acest meşteşug. Încercăm cu acest proiect să creăm o piaţă de nişă pentru cei care vor produse eco, iar până în prezent Apa Nova a fost cel mai important client al centrului", a declarat Ileana Ene Giuşcă, reprezentantul Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta," coordonatorul proiectului.
Consiliul local de la Mahmudia, împreună cu primăriţa Gherghina Vrămuleţ (PNL), care a câştigat recent cel de-al cincilea mandat, oferă sprijin prin furnizarea şi transportul materiei prime: papura, care de multe ori este adusă şi de la 80 de kilometri distanţă. Produsele din papură, între 250-350 de prototipuri, pot fi găsite şi la târguri şi expoziţii cu preţuri maxime de până la 30-100 de lei.
Vizita la Mahmudia s-a încheiat pentru oaspeţii străini şi români în acorduri de muzică şi dansuri populare tradiţionale dobrogene şi lipovene, iar seara a fost dedicată ulterior Carnavalului Biodiversităţii.
Evenimentele organizate de compania Veolia în judeţul Tulcea vor continua şi vineri dimineaţă, în complexul turistic Green Village din Sfântu Gheorghe, iar după-amiază vor fi inaugurate o staţie de clorinare şi un spaţiu verde amenajat de Apa Nova în Sfântu Gheorghe.
Veolia Water, primul operator de la nivel mondial în domeniul serviciilor de mediu, cu o istorie de peste 150 de ani şi cu circa 100.000 de angajaţi în 67 de ţări, este una dintre cele patru divizii ale Veolia Environnement. În România, Veolia Eau, Divizia de Apă a Grupului Veolia Environnement, deţine Apa Nova Bucureşti şi Apa Nova Ploieşti.