Facebook dat în judecată de evrei pentru că nu ar bloca postările şi paginile "instigatoare la ură"

20.000 de israelieni au semnat o petiţie online privind acest proces, susţinând că Facebook are obligaţia legală şi morală de a şterge discursurile instigatoare la ură. Palestinienii au folosit reţeaua socială pentru a-şi manifesta furia, care a dus la o lună de atacuri violente.

Logo-ul site-ului de socializare Facebook.
Logo-ul site-ului de socializare Facebook. (Captură Foto)

Organizaţia Shurat HaDin a intentat proces luni la un tribunal din New York, cerând gigantului în mass media socială să şteargă peste 1.000 de pagini "instigatoare la ură" şi să monitorizeze pe viitor această situaţie mult mai serios, conform Deutsche Welle.

20.000 de israelieni au susţinut moţiunea printr-o petiţie postată pe Internet. Ziarul Jerusalem Post a raportat că principalul reclamant a fost victima unui recent atac, aflată în stare gravă după ce a fost împuşcată şi înjunghiată într-un autobuz din Ierusalim.

Dacă Facebook îţi poate spune ce tip de cafea bei şi îţi poate trimite reclame în funcţie de preferinţele tale, atunci “ei pot monitoriza aceste ameninţări şi pot şterge postările care încurajează şi glorifică atacurile teroriste”, a declarat Nitsana Darshan-Leitner, directorul grupului Shurat HaDin, pentru agenţia de ştiri AFP.

Israelul şi teritoriile palestiniene au fost zguduite de violenţe în ultima lună, palestinienii comiţând o serie de atacuri – în principal înjunghieri – împotriva israelienilor - după ce accesul la moscheea al-Aqsa a fost întreruppt de armata israeliană. Peste 50 de palestinieni şi 10 israelieni au fost ucişi până acum în acest val de violenţe.

Un comunicat de presă publicat de reclamanţii din acest caz a susţinut că mulţi dintre atacatori au fost motivaţi de ceea ce “au citit pe Facebook – demagogi şi lideri care îşi îndeamnă adepţii să măcelărească evrei.”

Facebook a răspuns într-o declaraţie către AFP, susţinând: “Acest proces este fără obiect, ne vom apăra hotărât”. Compania a denunţat conţinutul violent şi instigator la ură pe website-ul său şi a cerut utilizatorilor să raporteze când întâlnesc astfel de situaţii.

La rândul lor, palestinienii au declarat că învinuirea companiei Facebook pentru nemulţumirile lor nu face decât să muşamalizeze adevărata problemă, iar furia lor este rezultatul lucrurilor îndurate în timpul celor 50 de ani ocupaţie militară israeliană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe