Extremismul populist din Europa va persista, sustine un raport
Extremismul populist european - dupa cum il eticheteaza un raport proaspat publicat - cuprinde partide foarte diferite. Acestea variaza de la partidele mari si influente, dintre care unele chiar au facut parte din guvern, cum ar fi FPO in Austria, la grupuri mici, care nu pot fi alese in parlamentele nationale. Ele sunt, de asemenea, foarte diferite in opiniile lor politice. Unele, cum ar fi Adevaratii Finlandezi din Finlanda, sunt destul de moderate, de centru-dreapta, cu unele elemente extremiste printre ele, in timp ce altele, cum ar fi NPD din Germania, sunt mult mai rasiste si sunt considerate de multi neo-naziste.
Au aparut de-a lungul timpului
Ele au aparut in trei valuri, conform studiilor citate in raport: unul imediat dupa al doilea razboi mondial, in care si-au gasit locul ideile fasciste sau naziste fatise; unul in anii '70, care a fost in mare masura o miscare populista anti-fiscalitate, si din nou in mijlocul anilor '80, al carui sprijin a crescut incet si a devenit mai durabil. In ultimii ani, chiar si tari ca Suedia, ce pareau a fi imune la aceste tipuri de partide, le-au descoperit in parlamentele lor.
Ceea ce uneste aceste partide, potrivit raportului, este opozitia lor fata de imigratie, plus atacurile lor impotriva cercurilor conducatoare si partidelor traditionale, din cauza ca sunt corupte, distante si nu asculta oamenii. Alegatorii lor, pe de alta parte, sunt uniti de ostilitatea profunda fata de imigratie, multiculturalism si diversitate etnica. Simpatizantii partidelor extremiste nu sunt irationali, per ansamblu, ci condusi de o profunda ingrijorare cu privire la aceste aspecte, desi punctele lor de vedere pot parea dezagreabile majoritatii, se spune in raport.
Suporterii reprezinta, de asemenea, un grup relativ omogen de barbati foarte tineri sau foarte batrani din clasele de mijloc sau muncitoare, cu putina educatie sau chiar deloc si care sunt "profund pesimisti cu privire la perspectivele lor economice."
Preocupari legate de unitatea culturii
Un alt mit popular despre simpatizantii partidelor extremiste populiste, sau al PEP cum le numeste raportul, este ca ei sunt in principal preocupati de economie, in special de pierderea locurilor de munca, reducerea salariilor si supraincarcarea sistemului social ca urmare a imigratiei. Sondajele au aratat in schimb ca singura problema importanta pentru acesti alegatori este perceptia ca cultura lor este atacata de elemente straine. S-a descoperit ca problemele de unitate culturala sunt de noua ori mai importante ca preocuparile legate de infractionalitate si de cinci ori mai importante ca preocuparile legate de economia nationala.
Inca de la 9 / 11, multe dintre aceste partide au vizat musulmanii si Islamul, desi unii, in special in Europa de Est, se concentreaza mai mult asupra romilor si evreilor in retorica si politicile lor xenofobe. Astazi, multe dintre partidele au un sentiment anti-musulman in Europa, care este mult mai larg decat sprijinul propriilor lor alegatori. De exemplu, potrivit unui sondaj din 2011, doar sub jumatate dintre respondentii britanici, germani, italieni, polonezi si olandezi au fost de acord cu afirmatia, 'Sunt prea multi musulmani in tara,' si chiar mai mult de jumatate au fost de acord ca, "Islamul este o religie a intolerantei."
Potrivit raportului, partidele traditionale au mizat prea mult ca partidele extremiste vor disparea daca economia se va imbunatati, daca politicile de imigratie devin mai dure sau daca liderii lor carismatici se retrag. Dar PEP din Europa s-au dovedit a fi mai rezistente, dupa cum anchetele efecuate de-a lungul anilor au indicat, pentru ca imigratia ramane o problema importanta pentru multi europeni. Astfel, partidele extremiste au un mediu favorabil in care pot lucra.
Raportul recomanda ca politicienii sa inceteze sa mai ignore sau sa excluda aceste partide, dar, de asemenea, avertizeaza cu privire la adoptarea de politici extremiste in speranta de a castiga suporteri. In schimb, raportul sugereaza un angajament la nivelul cetateanului de rand si, in acelasi timp, o interactiune la nivel international, dupa cum multe dintre aceste partide au facut in ultimele doua decenii.
"Pana cand partidele traditionale nu incep sa schimbe lectii, sa inradacineze raspunsurile lor prin probe, si sa adreseze nelinistile reale ale alegatorilor PEP, extremistii populisti vor continua sa stranga sprijin de la o noua generatie de cetateni,” au declarat autorii raportului.