Exploatarea gazelor de şist poate genera dezvoltare pentru România, spune Titus Corlăţean
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, consideră că exploatarea gazelor de şişt poate genera dezvoltare pentru România, subliniind că subiectul trebuie tratat raţional şi pe baze ştiinţifice.
Subiectul, care este menţionat în Programul de guvernare, „trebuie tratat corect, raţional şi pe baze ştiinţifice pentru că componenta de mediu este importantă. În acelaşi timp, dincolo de bătălia de imagine şi de interese care au generat tratări diferite ale acestui subiect, vom vedea că, în realitate, cu o tehnologie corectă, cu respect pentru mediu, acest lucru poate genera dezvoltare, poate genera resurse pentru o ţară cum este România”, a declarat duminică, la Realitatea TV, Titus Corlăţean, întrebat dacă va fi reluată discuţia asupra acestei chestiuni.
Ministrul de externe a mai precizat că este nevoie de o dezbatere publică pe acest subiect, cu prezentarea argumentelor de o parte şi de alta. „Guvernul are intenţia de a promova transparent şi de a discuta mizele dezvoltării României, inclusiv această chestiune energetică legată de gazele de şist”, a spus Corlăţean.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei a menţionat că nu a reuşit să-şi explice cum au ieşit 10.000 de oameni în stradă pentru a protesta faţă de o chestiune „extrem de abstractă” precum gazele de şist, în timp ce după tăierea pensiilor nu au existat proteste.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Antena 3, că exploatarea gazelor de şist ar putea fi o soluţie pentru a spori independenţa energetică a României.
„Ştiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmaţii, dar să ne gândim că România plăteşte în continuare cel mai mare preţ pentru gaz faţă de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorită exploatării gazelor de şist”, a precizat premierul.
Guvernul Ponta I a instituit un moratoriu în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului.