Experţi şi directori de top în domeniul IA avertizează: Inteligenţa artificială poate determina dispariţia omenirii

.
. (pixabay)

Directori de top din domeniul inteligenţei artificiale, inclusiv directorul general al OpenAI, Sam Altman, s-au alăturat marţi experţilor şi profesorilor pentru a semnala "riscul de extincţie [a omenirii] din cauza IA", transmite Reuters. Ei au cerut factorilor de decizie politică să echivaleze pericolul pe care inteligenţa artificială îl prezintă pentru omenire cu riscurile reprezentate de pandemii şi de războiul nuclear.

"Atenuarea riscului de extincţie din cauza inteligenţei artificiale ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scara societală, precum pandemiile şi războiul nuclear", au scris cei peste 350 de semnatari într-o scrisoare publicată de organizaţia nonprofit Center for AI Safety (CAIS).

Printre aceştia se numără, pe lângă Altman, directorii executivi ai firmelor de inteligenţă artificială DeepMind şi Anthropic, precum şi directori de la Microsoft şi Google.

De asemenea, printre ei s-au numărat Geoffrey Hinton şi Yoshua Bengio - doi dintre cei trei aşa-numiţi "naşi ai IA" care au primit Premiul Turing 2018 pentru contribuţiile lor în domeniul informaticii - şi profesori de la instituţii de la Harvard la Universitatea Tsinghua din China.

Meta, unde lucrează cel de-al treilea naş al inteligenţei artificiale - Yann LeCun, a fost nominalizată într-o declaraţie a CAIS pentru că nu a semnat scrisoarea.

Scrisoarea a coincis cu reuniunea Consiliului pentru comerţ şi tehnologie SUA-UE din Suedia, unde se aşteaptă ca politicienii să vorbească despre reglementarea IA.

Elon Musk şi un grup de experţi în inteligenţă artificială şi directori din industrie au fost primii care, în aprilie, au prezentat potenţialele riscuri pentru societate.

Dezvoltările recente în domeniul IA au creat instrumente despre care susţinătorii spun că pot fi folosite în aplicaţii de la diagnostice medicale la redactarea de memorii juridice, dar acest lucru a stârnit temeri că tehnologia ar putea duce la încălcări ale vieţii private, ar putea alimenta campanii de dezinformare şi ar putea duce la probleme cu "maşinile inteligente" care gândesc singure.

Geoffrey Hinton, pionier al inteligenţei artificiale, a declarat anterior pentru Reuters că IA ar putea reprezenta o ameninţare "mai urgentă" pentru omenire decât schimbările climatice.

Săptămâna trecută, directorul general al OpenAI, Sam Altman, a calificat IA din UE - în ceea ce priveşte primele eforturi de a crea un regulament pentru IA - ca fiind o reglementare excesivă şi a ameninţat că va părăsi Europa. El a revenit asupra poziţiei în câteva zile, după criticile venite din partea politicienilor.

Altman urmează să se întâlnească, joi, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură