Experţi moldoveni: Un acord cu FMI ar putea fi semnat abia la finele anului
alte articole
Autorităţile de la Chişinău depun toate eforturile în vederea semnării unui acord cu Fondul Monetar Internaţional însă, potrivit mai multor experţi din Moldova, nu vor reuşi să facă acest lucru în perioada imediat următoare, în cel mai bun caz documentul ar putea fi semnat abia la sfârşitul acestui an.
„Negocierile cu FMI se află la o etapă incipientă. Teoretic, despre anumite înţelegeri s-ar putea discuta abia în septembrie, iar o decizie concretă ar putea fi luată abia spre sfârşitul anului”, a declarat fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţa, conform independent.md.
În opinia lui Negruţa, pentru a avea succes în negocierile cu FMI, Guvernul Filip ar trebui să-şi îndrepte atenţia spre implementarea reformelor.
„În primul rând, trebuie să se facă regulă în sectorul financiar-bancar. Eu mă abţin să zic că avem reforme. Ceea ce s-a făcut în acest sector în ultima perioadă nu sunt reforme, ci unele modificări ale legislaţiei. Cea de-a doua direcţie se referă la politica bugetar-fiscală. Furtul din sistemul bancar a afectat grav finanţele publice”, a menţionat fostul ministru al finanţelor pentru TVR Moldova, netează IPN.
Mai mult decât atât, Negruţa consideră că autorităţile moldovene au creat impedimente în mod intenţionat semnării unui acord cu Fondul Monetar, încă din anul 2013.
„Dacă am fi avut un acord cu FMI, nu ar fi existat furtul miliardului. În primăvara anului 2013, convenisem cu FMI un algoritm după care trebuia să se mişte Republica Moldova. Dar acest algoritm a fost blocat de către liderii partidelor aflate la guvernare. Mai apoi s-a făcut tot posibilul ca FMI să nu vină în Republica Moldova. Au picat guverne, au fost demisii, aşa încât misiunea FMI să nu aibă cu cine discuta”, a punctat Negruţa.
„În cel mai bun caz s-ar putea la sfârşitul anului. Guvernarea de la Chişinău ar trebui să se abţină de la promisiuni optimiste. Populaţia nu mai doreşte să fie hrănită cu ştiri din viitor”, a subliniat expertul de la IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu.
Amintim că misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar se află la Chişinău de pe 5 iulie. Experţii dispun de mandatul de iniţiere a negocierilor privind un posibil program de asistenţă financiară pentru Republica Moldova. Prim-ministrul Pavel Filip a semnat şi o dispoziţie prin care au fost create Grupul de lucru şi Grupul de negociatori pentru participarea la negocierea noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între Guvern şi FMI.
De menţionat ar fi că atât partenerii externi ai Republicii Moldova cât şi autorităţile de la Chişinău au declarat în repetate rânduri că un nou acord cu FMI este crucial pentru reluarea suportului financiar acordat de către Uniunea Europeană, mai ales în contextul unui deficit bugetar al ţării de circa 4 miliarde lei.