RISE Moldova: 75 de acţionari de la Moldova Agroindbank deposedaţi fraudulos de acţiuni
alte articole
Autorităţile de la Chişinău fac tot posibilul să ascundă orice detaliu legat de fraudarea sistemului bancar al Republicii Moldova, însă fără prea mari succese, odată ce tot mai multe detalii despre ilegalităţile comise de guvernare sunt făcute publice de foşti angajaţi ai instituţiilor vizate în dosarul miliardului furat sau de către presa de investigaţii.
Fostul membru al Consiliului de administraţie al Moldova Agroindbank (MAIB), Stela Pahomi, aceasta fiind şi unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist moldovean Veaceslav Platon, despre care se vorbeşte tot mai des în ultima perioadă ca ar fi implicat în furtul miliardului, a condus un grup de patru persoane deposedând ilegal de active 75 de acţionari ai MAIB.
Potrivit rise.md, schema de operare a fost simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acţionarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acţionarilor de la care puteau fi preluate acţiuni prin falsificarea de documente. Mai mult decât atât, la 5 iulie şi Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în instanţă dosarul privind deposedarea de acţiuni, prin înşelăciune şi abuz de încredere, a 75 de acţionari ai MAIB, cea mai mare bancă din Republica Moldova.
Procurorii anticorupţie au precizat că Stela Pahomi a preluat controlul asupra registratorului independent Registru-Corect SA, încă din toamna anului 2010, tranzacţia fiind ascunsă ochilor autorităţilor.
Ulterior, în încercarea de a şterge urmele infracţiunilor săvârşite, Pahomi a inventat o nouă schemă. „Pentru executarea acestei părţi a planului a fost implicat un angajat al Poliţiei care ar fi efectuat ridicarea fictivă a actelor dubioase de la sediul Registratorului, după care întregul pachet de documente a fost dat dispărut”, se arată în urmărirea penală a Procuraturii.