Experţi militari: Restricţiile impuse de Occident limitează puterea aeriană a Ucrainei în războiul cu Rusia
Restricţiile impuse de Occident cu privire la modul în care Ucraina poate lovi ţinte din Rusia fac ca avioanele sale de luptă F-16 să fie mai puţin eficiente, au declarat experţi militari pentru Business Insider.
Mulţi dintre aliaţii Ucrainei, inclusiv SUA, nu îi permit acesteia să folosească armele cu rază lungă de acţiune pe care le-au furnizat pentru a lovi în mod liber ţinte de pe teritoriul Rusiei.
Aceasta înseamnă că Ucraina nu poate distruge sursa multor atacuri ale Rusiei şi, în schimb, trebuie să încerce să le oprească pe fiecare în parte - ceea ce este o sarcină mult mai dificilă.
Acest lucru, la rândul său, lasă armamentul Rusiei mai liber să lovească avioanele ucrainene, făcându-le mai vulnerabile şi mai puţin capabile să zboare aproape de linia frontului.
George Barros, analist pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a declarat că relaţia dintre limitările occidentale şi eficacitatea avioanelor F-16 ale Ucrainei este „subapreciată”.
El a spus că restricţiile actuale înseamnă că Ucraina poate lovi doar într-o zonă limitată, ceea ce permite Rusiei să îşi concentreze apărarea aeriană în acele regiuni.
Permiţând Ucrainei să tragă rachete mai departe în Rusia, ar forţa Moscova să ia decizii dificile, a afirmat Barros, inclusiv unde ar trebui să îşi plaseze apărarea antiaeriană şi ce să protejeze.
Rusia ar muta atunci probabil unele sisteme de apărare antiaeriană înapoi pentru a-şi proteja spatele, unde Ucraina nu poate lovi în prezent, a spus Barros - o mişcare care ar duce armele ruseşti mai departe de Ucraina.
„Aceasta creează o mai mare profunzime operaţională pentru acele F-16 ucrainene, care pot opera în mai mult spaţiu aerian ucrainean, pot opera chiar mai aproape de linia frontului şi, în unele cazuri limitate, pot opera deasupra teritoriului ucrainean ocupat de Rusia”, a specificat el.
Eliminarea restricţiilor ar permite, de asemenea, Ucrainei să lovească mai mult apărarea Rusiei, a adăugat Barros, permiţându-i „să desfăşoare operaţiuni de modelare pentru a deteriora cu adevărat poziţia de apărare antiaeriană a Rusiei”.
Michael Bohnert, expert militar la RAND Corporation, a declarat că sarcina Ucrainei este mult mai dificilă acum şi că „a trage în arcaş este întotdeauna mai bine decât a trage în săgeată”.
Limite occidentale
Ucraina a îndemnat în mod repetat aliaţii săi să renunţe la restricţiile privind armele, afirmând că acest lucru i-ar permite să lupte mult mai eficient.
În luna mai, mai mulţi aliaţi şi-au relaxat poziţia, permiţând Ucrainei să utilizeze pe teritoriul rus, în mod limitat, unele arme cu rază mai scurtă de acţiune.
Experţii în război spun că acest lucru a făcut rapid diferenţa.
Dar restricţiile actuale privind armele cu rază lungă de acţiune înseamnă că Ucraina nu poate folosi unele dintre cele mai puternice arme ale sale, precum rachetele Storm Shadow/SCALP şi ATACMS, pentru a ataca obiective militare din Rusia.
În schimb, Ucraina este dependentă de drone mai puţin puternice pentru aceste atacuri.
Institutul pentru Studiul Războiului a estimat luna trecută că cel puţin 250 de ţinte importante din punct de vedere militar din Rusia se află în raza de acţiune a rachetelor ATACMS ale Ucrainei, însă restricţiile în vigoare înseamnă că aceasta poate lovi doar 20 dintre ele.
ISW a afirmat că Ucraina „trebuie să fie capabilă să ţintească apărarea antiaeriană a Rusiei cu arme cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a-şi permite să utilizeze avioane F-16”.
Într-o actualizare separată, Institutul pentru Studiul Războiului a menţionat că Ucraina ar putea utiliza avioanele în apropierea frontierelor sale numai dacă ar putea distruge mijloacele de apărare antiaeriană din Rusia.
Generalul maior în retragere Gordon B. „Skip” Davis Jr., fost secretar general adjunct adjunct al NATO, a declarat că „susţine cu tărie ridicarea tuturor restricţiilor” privind utilizarea sistemelor occidentale pe teritoriul Rusiei.
Davis a declarat că atacul Ucrainei în Kursk luna trecută - unde Ucraina spune că deţine 800 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc - este dovada că ameninţările repetate ale Rusiei cu escaladarea dacă sunt depăşite liniile roşii sunt false.
„Asta nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla. Nu cred că este chiar o posibilitate, în ciuda fanfaronadei pe care o primim de la Putin şi de la unii dintre purtătorii de cuvânt”, a adăugat el.
Un număr limitat de F-16
Eficacitatea avioanelor F-16 ale Ucrainei se confruntă şi cu alte provocări, dintre care cea principală ar fi numărul mic de avioane pe care le are.
Danemarca, Norvegia, Belgia şi Ţările de Jos au promis mai mult de 85 de F-16 Ucrainei, un număr nespecificat fiind livrat în august. Dar acestea nu sunt suficiente pentru a fi foarte eficiente, afirmă mulţi experţi militari.
Michael Clarke, expert în Rusia şi Ucraina şi consilier britanic pe probleme de securitate naţională, a declarat anterior că, pentru ca avioanele să fie cu adevărat eficiente, Ucraina are nevoie de cel puţin 200 dintre ele, împreună cu sistemele de sprijin necesare.
Preşedintele Zelenski a declarat în luna mai că Ucraina are nevoie de aproximativ 120 până la 130 de avioane de luptă avansate pentru a înfrunta în mod corespunzător Rusia în aer.
Ucraina a început să solicite avioane F-16 la scurt timp după declanşarea invaziei ruse, iar Keir Giles, consultant senior în cadrul programului Chatham House pentru Rusia şi Eurasia, a declarat la începutul acestei luni că întârzierea înseamnă că „Rusia a avut suficient timp să planifice apariţia noului tip de avion al Ucrainei şi să se adapteze la acesta”.
Ucraina şi aliaţii săi, precum şi experţii în război, descriu, de asemenea, programul F-16 al Ucrainei ca fiind în fază incipientă. Ţara invadată de Rusia a pierdut un F-16 împreună cu pilotul său la sfârşitul lunii august. Experţii militari au declarat că nu este clar ce s-a întâmplat şi că ar fi putut fi rezultatul unei erori de pilotaj, al unui foc prietenesc sau al unei rachete ruseşti.
Ei au spus că pierderile de avioane nu sunt o surpriză şi nici un motiv de panică.
Barros a amintit de Bătălia Angliei din cel de-al Doilea Război Mondial, unde s-au pierdut un număr mare de piloţi şi avioane.
El a spus: „Arătând cu degetul spre unele avioane ucrainene distruse şi piloţi pierduţi şi apoi ajungând la concluzia: 'Oh, la naiba, nu putem face asta' - este ca şi cum americanii s-ar uita la ceea ce se întâmplă în al Doilea Război Mondial la Bătălia din Marea Britanie şi ar spune: 'Oh, omule, britanicii pierd o mulţime de Spitfires, de ce mai trimitem Marii Britanii materii prime şi arme?'"
Experţii militari au declarat că nu se aşteaptă ca avioanele F-16 să schimbe regulile jocului pentru Ucraina, în special din cauza numărului mic iniţial.
Dar au spus că avioanele vor sprijini eforturile Ucrainei de a se apăra, inclusiv prin protejarea oraşelor de atacurile cu drone şi rachete ale Rusiei.
Zelenski a declarat luna aceasta că există planuri de a creşte numărul de avioane şi de piloţi instruiţi ai Ucrainei.
De asemenea, avioanele F-16 ale Ucrainei ar putea deveni mai puternice: Se pare că SUA discută dacă să ofere Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune fabricate în SUA pentru a le dota cu ele.
„Suntem departe de a vedea întregul potenţial pe care cred că Forţele Aeriene Ucrainene îl pot obţine cu F-16, mai ales după ce îşi vor dezvolta mai mult capacitatea”, a declarat Barros.
Cu toate acestea, multe ar putea depinde de faptul dacă Ucrainei i se va permite să lovească efectiv în interiorul Rusiei.