
Dictatorul rus Vladimir Putin se teme că un conflict între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei FSB şi armată este iminent, a dezvăluit expertul în relaţii internaţionale Ivan Iakovina la Radio NV pe 22 august, înainte ca şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, să fie scos din viaţa publică.
***
În Rusia nu există încă panică, desigur – să nu exagerăm – dar există un nivel semnificativ de îngrijorare”, a spus Iakovina pentru NV. „Comandamentul militar rus devine din ce în ce mai neliniştit, deoarece recunoaşte că situaţia se desfăşoară într-o direcţie nefavorabilă pentru ei.
În acest context, Vladimir Putin a vizitat Rostov-pe-Don săptămâna aceasta, sau cel puţin s-a spus că a vizitat locul. Nu sunt sigur dacă a fost cu adevărat el sau nu. Deşi cred că a fost prezent, nu sunt înclinat să cred că folosit sosii. S-a dus acolo şi a făcut un gest simbolic intrând în sediu.
Vă amintiţi când acest sediu a apărut la ştiri anterior? A fost în timpul capturării lui Prigojin. Tocmai acolo stătea Prigojin, interogând generalii ruşi, cerându-le predarea lui Şoigu şi Gherasimov. Putin trebuia să intervină, să-şi afirme prezenţa acolo şi să transmită mesajul următor: „Acesta este teritoriul meu. Eu sunt şeful aici".
Şi acolo, cred că i-au spus despre ce se întâmplă pe front. Cel mai probabil, au exagerat şi nu au spus întreg adevărul, deoarece generalii ruşi tind adesea să facă asta. Dar avem deja o idee despre situaţia de pe front, mai ales din rapoartele surselor ruseşti, iar acele rapoarte indică faptul că acolo lucrurile nu merg bine.
De fapt, situaţia este destul de proastă. Forţele ucrainene au preluat cu succes satul Urojaine. Acest lucru le oferă posibilitatea de a continua să se deplaseze spre sud în regiunea Azov şi au două opţiuni pentru următorii paşi.
O opţiune este să se îndrepte spre Mariupol şi Volnovaha. Cealaltă alegere este să o ia către Berdiansk. Apropo, Berdiansk a fost lovit de obuze puternice de mai multe ori în ultimele zile. Bazele militare ruse din Berdiansk sunt deja destul de avariate.
De asemenea, Robotine a fost eliberat. Cu toate acestea, luptele se desfăşoară încă la marginea de sud. Dincolo de Robotine este oraşul Tokmak, iar după Tokmak vine Melitopol. Practic, aceasta este direcţia pe care toată lumea a crezut-o iniţial cu adevărat importantă şi strategică. Deci, de ce reuşeşte Ucraina în ofensiva sa? Ei bine, Ucraina are acum noi tipuri de arme şi, pe deasupra, armata rusă este extrem de uzată.
Aş dori să spun câteva cuvinte despre mass-media occidentală, care recent, a lansat titluri în regim de mitralieră despre cum eşuează armata ucraineană, că ofensiva s-a încheiat sau nu a dat rezultatele necesare.
Ştii, mass-media occidentală a făcut asta de mai multe ori înainte. Chiar când a început invazia, ei susţineau cu voce tare că Kievul va fi luat de inamic în 72 de ore. Dar cum a fost până la urmă? Nimic de genul ăla nu s-a întâmplat. Ei au citat chiar surse din Pentagon şi CIA. Cu toate acestea, după cum ştim cu toţii, Kievul nu a fost capturat. Toate aceste păreri s-au dovedit a fi o prostie totală.
Au spus exact acelaşi lucru despre Mariupol când a fost înconjurat – că Mariupol nu va dura mai mult de două zile. Dar ce să vezi? Mariupol a reuşit de fapt să reziste două luni întregi, complet înconjurat.
Înainte de împingerea Ucrainei în regiunea Herson, anul trecut, toată lumea discuta despre modul în care progresul Ucrainei acolo se oprise. Oamenii spuneau că Ucraina este obosită, nu mai are soldaţi, că armele din Occident aproape că au dispărut şi că Occidentul nu vă trimite mai multe arme. Dar ştii ce s-a întâmplat? A trecut ceva timp şi boom – Ucraina a avansat mai întâi în regiunea Harkiv şi apoi în regiunea Herson.
Şi acum ei scriu din nou aceleaşi lucruri. Te întrebi de ce continuă să facă asta? Din câte am înţeles, munca lor pare să picteze cele mai întunecate şi mai negative imagini posibile. De ce? Pentru că, dacă prevăd ce e mai rău şi nu se întâmplă, pot doar să ridice din umeri şi să spună: „Hei, greşeala noastră! Bine că nu este atât de grav!” Le este frică să pară prea pozitivi pentru că atunci oamenii i-ar putea critica dacă lucrurile nu devin la fel de roz aşa cum au prezis.
Nu sunt îngrijorat că arăt prea plin de speranţă, dar cu siguranţă sunt. Acesta este primul lucru. În al doilea rând, au un mod destul de greu de apreciat cât de reuşită este o contraofensivă. Pentru ei, contează doar dacă cuceresc zone mari. Dar am o altă părere despre asta.
Cred că un succes ar trebui măsurat prin numărul şi calitatea soldaţilor inamici şi a echipamentului militar pe care reuşesc să le elimine. Şi în acel aspect lucrurile arată bine. Chiar şi liderii militari ruşi de rang înalt îşi recunosc pierderile. Îţi aminteşti generalul Ivan Popov, poreclit Spartak, care a fost trimis în Siria? A transmis un mesaj audio în care a spus direct: „Ne confruntăm cu pierderi uriaşe”.
Mass-media rusă care este relativ imparţială sau când are senzaţia că nimeni nu ascultă, spune că forţele ruse suferă pierderi colosale. Ştii ce? Statisticile echipamentelor militare distruse susţin, de asemenea, acest lucru. În Ucraina, sunt distruse considerabil mai puţine echipamente, adesea de multe ori mai puţine decât pe cealaltă parte.
Între timp, Bloomberg raportează că liderii FSB ai Rusiei i-au sugerat lui Putin că ar trebui să scape rapid de şeful Statului Major General, Gherasimov, şi de ministrul Apărării, Şoigu. Unii oameni din serviciile secrete ruseşti fac eforturi ca Gherasimov şi Şoigu să fie daţi jos imediat.
Potrivit persoanelor din interior, oamenii din FSB care sunt în favoarea unei abordări mai dure îl susţineau pe liderul companiei militare private Wagner. Acest lider făcea presiuni pentru o schimbare în conducerea militară de vârf a Rusiei.
Aceleaşi surse indică faptul că „durii” din cadrul FSB propun „să începem lupta mai agresivă în Ucraina: declararea stării de război şi mobilizarea pe scară largă”.
FSB este probabil cea mai informată organizaţie din Rusia. Ei înţeleg cu adevărat ce se întâmplă în ţară. Înţelegerea lor despre alte ţări s-ar putea să nu fie la fel de bună, dar pot vedea că războiul nu merge bine şi că se îndreaptă spre o înfrângere.
Au observat că Şoigu şi Gherasimov sunt incapabili să facă progrese semnificative. Pierderile sunt masive şi nu există suficienţi înlocuitori. Ei spun: „Trebuie să acţionăm rapid, trebuie să declarăm starea de război, altfel totul ar putea fi pierdut.” Şi, fireşte, spun, de asemenea, că Şoigu şi Gherasimov ar trebui să fie debarcaţi.
Dar iată problema: acelaşi raport Bloomberg spune că Kremlinul nu are niciun plan să renunţe la Şoigu şi Gherasimov. Cel puţin, nu există niciun indiciu că asta se întâmplă. De ce, te întrebi? Ei bine, dacă Putin ar fi să-i îndepărteze pe Şoigu şi Gherasimov, ar fi ca şi cum i-ar fi luat unul dintre principalii stâlpi care îi susţin puterea. Este ca şi cum ai tăia rădăcinile. Ar fi lăsat aproape singur în faţa FSB.
A fost odată ca niciodată o forţă de echilibrare – Grupul Wagner. Dar a fost scoasă din imagine. Acum a rămas FSB şi armata. Dacă armata îşi pierde puterea, FSB ar putea ajunge să aibă prea mult control. Putin nu vrea asta, se teme de asta.
Deci, din câte am înţeles, se pregăteşte o mare ciocnire în cadrul structurii de comandă rusă. Aceasta nu este doar o luptă între armată şi „wagneriţi”; este şi un conflict între FSB şi armată.
Şi cred că aceasta va deveni cea mai importantă evoluţie în politica rusă în următoarele săptămâni şi probabil luni.