Expert în sănătate publică: Moldova nu deţine controlul asupra transmiterii locale a virusului Wuhan
alte articole
Autorităţile Republicii Moldova nu deţin acum controlul asupra transmiterii locale a virusului de tip nou, coronavirus, a afirmat experta în probleme de sănătate publică Ala Tocarciuc, potrivit căreia există trei indicatori care arată foarte clar că eşecul este confirmat prin datele pe care le avem referitoare la creşterea mare a numărului celor contaminaţi, numărul mare de cazuri active şi rata mare a cazurilor pozitive din testele primare.
Experta a ţinut să specifice că rata cazurilor confirmate din testele primare nu trebuie să fie mai mare de 8%, un alt indice constituindu-l numărul de cazuri active la un milion de locuitori, care ar trebui să fie 0,02%, pe când în Republica Moldova „avem şi un număr de cazuri active mai mare, şi o rată de teste pozitive confirmate.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Tocarciuc a explicat că totul s-ar datora, în primul rând calităţii răspunsului moldovenilor la această pandemie.
„Dacă ne uităm din punct de vedere tehnic sau cantitativ, Republica Moldova a întreprins exact aceleaşi măsuri pe care le-a întreprins România sau aceeaşi Elveţie, bunăoară, ca şi listă de acţiuni, dar calitatea execuţiei acestor acţiuni a fost, probabil, net inferioară şi disciplina societăţii a fost net inferioară şi din cauza asta noi am ajuns să avem un număr atât de mare de infectaţi. Spre exemplu, depistarea bolnavilor iniţial era pasivă, pentru că noi aşteptam ca bolnavii să sune la 112 şi nu încercam proactiv să-i depistăm şi să-i testăm”, a precizat experta în sănătate publică.
Aceasta a mai punctat că acum, cel puţin, s-a înregistrat o abordare proactivă, în contextul în care dacă în rândul personalului medical, unul din ei a fost în contact cu cineva din echipă testat pozitiv, „noi testăm contacţii proactivi, încercăm să-i depistăm pe cei care sunt purtători”.
O altă componentă la care s-a referit Tocarciuc, este urmărirea strictă a contacţilor, punctând că autorităţile sunt obligate să identifice toate aceste persoane, să le izoleze şi să le testeze, lucru care iniţial nu se întâmpla.
„Aici calitativ probabil că noi am greşit. La început, noi nu-i căutam şi nu-i testam, mai apoi am început selectiv să căutăm şi să testăm şi probabil că aici s-a rupt filmul cel mai mult, pentru că una-i să identifici oamenii bolnavi şi al doilea component e să-i identifici pe toţi cei cu care ei au contactat şi potenţial i-au contaminat”, a explicat experta.
Aceasta a mai adăugat că în luna martie, când abia apăruseră primele cazuri de infectare cu coronavirus în Moldova, ea împreună cu un grup de entuziaşti au încercat să formuleze nişte propuneri şi chiar să propună ajutor în vederea creării unui centru de gestionare a acestei crize, „comunitar, apolitic, ca să putem coopta specialiştii din toate segmentele societăţii noastre şi să gestionăm cumva profesionist această criză”, însă, cu regret, cele mai multe dintre ele nu au fost acceptate.
Menţionăm că pe parcursul zilei de joi, 11 iunie, în Republica Moldova au fost înregistrate 406 cazuri noi de infectare cu virusul Wuhan în urma testării a 1399 de moldoveni. Bilanţul persoanelor infectate a ajuns la 10 727 cazuri până la acest moment.