Expert Forum: Dimineaţă electorală cu turism, presiuni şi nereguli în secţiile de votare

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Încă de la primele ore ale dimineţii, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) şi cetăţenii care au sunat la centrul de asistenţă juridică organizat de Expert Forum au semnalat o prezenţă neobişnuită la urne şi o mobilizare masivă a automobilelor care transportă în mod repetat persoane către secţiile de vot, a transmis duminică într-un comunicat de presă Expert Forum.

"În judeţe ca Ilfov, Giurgiu sau Olt observatorii au raportat la numărul 112 mai multe cazuri de acest gen. Intervenţia poliţiei este de multe ori insuficientă sau inexistentă, iar fenomenul se perpetuează în multe dintre localităţile observate fără ca agenţii constatatori să ia măsuri reale", reiese din documentul citat.

Drept urmare, CRC, Expert Forum şi Funky Citizens, bazându-se pe mărturiile şi solicitările formulate de cei care observă alegerile în teritoriu, a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenţi care monitorizează bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea în judeţele enumerate a unor filtre pentru a limita şi descuraja turismul electoral.

"Reamintim că fapte precum continuarea propagandei electorale şi coruperea alegătorilor reprezintă infracţiuni sancţionate de Codul Penal. Au mai fost semnalate cu o frecvenţă notabilă cazuri în care persoane neautorizate staţionează în secţiile de vot mai mult decât este necesar pentru exercitarea opţiunii de votare sau abordează şi încearcă să influenţeze grupuri de alegători sau situaţii în care reprezentanţi ai autorităţilor locale săvârşesc acţiuni susceptibile a fi calificate drept încălcări ale regulilor de funcţionare a secţiilor de votare. În multe secţii situaţia este persistentă, în pofida sesizărilor adresate biroului electoral sau Poliţiei", a informat Expert Forum.

ONG-ul a arătat că au fost primite mai multe sesizări care reclamau suspiciuni de turism electoral şi a dat o serie de exemple în acest sens.

"Un observator a transmis că la secţia 252 din Movileni, judeţul Olt, primarul ar fi transportat de mai multe ori alegători cu un autovehicul. O sesizare scrisă a fost trimisă de către observator către BEJ în acest sens. Similar, în cadrul secţiei de votare nr. 100 din Budeni, comuna Comana, judeţul Giurgiu, un observator ne-a transmis că există indicii cu privire la turism electoral – maşini care aduc alegători ce votează pe listele suplimentare. Mai mult, ni s-a transmis că unul dintre membrii secţiei se implică în această activitate", mai reiese din comunicat.

Observatorii acreditaţi de Centrul pentru Resurse Civice au observat în secţiile 143 şi 144 din comuna Gălbinaşi, judeţul Călăraşi că cetăţenii care sunt înscrişi pe copiile de pe listele electorale permanente votează pe listele suplimentare destinate celor care votează în afară localităţii de domiciliu.

Expert Forum a evidenţiat că a primit sesizări că alegători din mai multe localităţi ar fi fost aduşi cu autovehicule pentru a vota în secţiile 144 şi 143 (şcolile nr. 1 şi nr. 2) din Gălbinaşi. Există indicii că ar fi transportaţi organizat, cu aportul autorităţilor locale, în special al primarului.

"Mai mult, am primit informaţii că în cadrul secţiei de votare nr. 218 din Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, persoane neautorizate, grupuri sau indivizi care pretind că sunt alegători staţionează în incinta secţiei de votare şi încearcă să intimideze observatorii şi votanţii. De asemenea, a fost transmisă o sesizare conform căreia la secţia 140 din gara Craiova sunt aduşi votanţi cu autovechicule din comunele Pieleşti, Pleşoi, Şopot şi Sărbătoarea (Dolj). Exista martori care susţin că în jurul secţiei de votare ar exista persoane care dirijează alegătorii", mai transmite organizaţia.

Au mai fost raportate şi alte nereguli în organizarea procesului electoral, dintre care Expert Forum menţionează:

- Ploieşti, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 "Radu Stanian" din stradă Bobîlna, după începerea votului urnele nu erau sigilate. Alegătorul ne-a comunicat că a semnalat acest lucru membrilor şi i s-a răspuns că aceasta este procedura, respectiv că urnele nu se sigilează până seară. Alegătorul ne-a mai transmis că s-a întâmplat acelaşi lucru la turul precedent.

- Primarul din comuna Gura Văii, Bacău nu îi permite unui reprezentant în biroul secţiei de votare accesul la lucrările biroului secţiei de votare. A fost sesizat BEJ care a transmis către preşedintele secţiei de votare lista în care este cuprins membrul respectiv.

- În secţia de votare 90 din Voluntari se folosesc numai patru ştampile, una dintre cele cinci fiind reţinute de către preşedintele secţiei de votare.

Puteţi raporta nereguli la numerele de telefon Orange: 0756.459.194, Vodafone: 0720.273.334, Digi: 0770.332.065 sau pe www.expertforum.ro/votcorect şi www.funkycitizens.org.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne