Exlusiv: Necazurile Greciei ar putea eclipsa Lehman, afirma Ackerman

Dezechilibrele care s-au adunat in peste 20 de ani nu pot fi rezolvate in cateva luni
Epoch Times România
30.06.2011

CEO-ul de la Deutsche Bank a descris situatia Greciei drept critica si a avertizat asupra molipsirii altor membri ai zonei euro care ar putea adanci problema crizei facand-o mai mare decat cea produsa de caderea Lehman Brothers.

Guvernele din interiorul blocului de moneda comuna fac presiuni asupra bancilor, fondurilor de pensii si firmelor de asigurari care detin datoria suverna a Greciei sa joace un rol in pachetul secundar de ajutor pentru natiunea puternic indatorata.

Josef Ackerman a avertizat impotriva oricarei masuri care ar putea mari criza catre alte tari vulnerabile din blocul monedei vechi de 12 ani.

"Chiar daca ar fi numai Grecia, ar fi destul de mult. Dar daca si alte tari sunt molipsite, va fi mai mare decat Lehman", a declarat seful Deutsche Bank pentru Reuters la un eveniment bancar luni.

Bancherul elvetian, care este si presedinte al Institutului pentru Finante Internationale, un grup international de lobby bancar infiintat pentru rezolvarea crizei internationale a datoriilor, a sfatuit politicienii sa nu se grabeasca in a face un acord cu sectorul privat.

Liderii europeni au afirmat ca doresc anumite cifre despre implicarea creditorilor privati pana pe 3 iulie la o intalnire a ministrilor de finante din zona euro.

"Liderii politici se asteapta sa gaseasca o solutie pana la sfarsitul saptamanii, dar noi nu ar trebui sa o fortam", afirma Ackerman. "Este important sa avem o solutie buna. Problemele sunt complexe si trebuie discutate."

Chestiunea ce trebuie discutata este cum se va imparti povara unui nou pachet de ajutorare de 110 miliarde euro pentru Grecia, pregatit de politicienii zonei euro.

Atena are de asemenea nevoie disperata de 12 miliarde euro de la UE si FMI din primul pachet de salvare pana luna viitoare pentru a evita un faliment imediat.

In timp ce multi economisti cred ca este inevitabila o forma de restructurare a datoriilor, bancile europene sunt nerabdatoare sa evite un proces dezordonat care ar putea starni o cadere in stil Lehman a pietelor de imprumut inter-bancar si care ar submina alte datorii din zona euro.

"Vedem primele semne de blocare a pietei monetare", afirma Ackerman.

Confuzia CDS

Ackerman a declarat ca lipsa de transparenta asupra informatiei cine detine CDS-ul (credit default swaps) pentru datoria suverana a Greciei - instrumente care protejeaza investitorii in fata unui faliment - a impiedicat actiuni mai radicale, cum ar fi o taiere a datoriei Greciei.

Preturile CDS se misca in functie de perceptia asupra bonitatii imprumutatului si de perspectiva unei restructurari voluntare sau fortate.

"Nu stim daca acestea sunt in mainile doar a catorva jucatori, putini la numar, ceea ce ar duce la necazuri", afirma Ackerman.

Cancelarul Angela Merkel, care are parte de critici acasa datorita unor imprumuturi de salvare din banii contribuabililor pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, a promis parlamentarilor sceptici ca ea va aduca si implicarea sectorului privat in ultima salvare pentru Atena.

Bancile au declarat ca sunt dornice sa aduca o contributie, dar au insistat ca trebuie sa se faca voluntar si au semnalat ca au nevoie de mai multa motivatie.

Ackerman a declarat ca investitorii nu erau pregatiti "sa arunce cu multi bani", dar a clarificat ca sectorul privat este gata sa isi joace rolul sau.

"Este mai bine pentru noi sa avem ceva sangerari decat sa avem o cadere completa", a declarat Ackerman pentru Reuters Inside Television, intr-un interviu dupa conferinta.

Inainte ca investitorii sa abandoneze speranta pentru Grecia, tara trebuie sa aiba sansa de a creste colectarea de taxe si sa vanda proprietatile privatizare, afirma Ackerman.

"Dezechilibrele care s-au adunat in peste 20 de ani nu pot fi rezolvate in cateva luni", a declarat el pentru Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor