EXCLUSIV. Saga condamnaţilor celebri fugiţi în Italia. Un europarlamentar duce discuţia în plan european

Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe (Epoch Times Romania)

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe anunţă demersuri la nivel european pentru stoparea unui fenomen care i-a indignat în ultima vreme pe români. Mai exact, în condiţiile în care condamnaţi celebri îşi descoperă brusc o iubire de nestăvilit pentru sudul Italiei şi cer să ispăşească pedepsele acolo, Vlad Gheorghe anunţă că se va adresa atât statului italian cât şi Eurojustului (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre) pentru a afla cauzele acestui fenomen.

Concret, Vlad Gheorghe anunţă că se va adresa Eurojustului şi statului italian pentru a afla care sunt motivele pentru care se refuză extrădările. Mai mult, în condiţiile în care Italia şi-a schimbat recent legislaţia ce le permitea condamnaţilor din alte ţări UE să îşi ispăşească pedeapsa la ei în cazul în care aveau rezidenţă aici (noile modificări legislative nu au intrat încă în vigoare), europarlamentarul vrea să se informeze dacă există alte ţări UE care ar putea deveni loc de refugiu pentru condamnaţii noştri.

"Voi face sesizări atât către autorităţile italiene cât şi la Eurojust. Eurojust supraveghează punerea în aplicare a mandatului european de arestare. Mandat înseamnă, metaforic vorbind: 'Faceţi-l pachet şi trimiteţi-l în România'. Şi atunci o să cer la Eurojust cazurile de refuz pe ţară… cazurile de refuz ale tuturor ţărilor, şi în special ale Italiei… care sunt motivele. Deci câte refuzuri au fost, împărţite pe categorii, pe ani, pe infracţiuni... să vedem, poate unele mandate sunt în discuţie, poate sunt nerezolvate. Adică, acceptate, în lucru, refuzate. Sau fără răspuns, refuzate. Şi motivul pentru care au fost refuzate.

După care, o să fac cerere şi la italieni să îmi spună care sunt criteriile, cum s-a întâmplat, pe cine, câţi au reţinut acolo, pe câţi i-au trimis înapoi să facă închisoare România. Care sunt criteriile, de ce pe unii i-au reţinut şi pe alţii nu. Poate îmi vor spune că cei care au cererea au demonstrat că au legături cu locul şi le-a aprobat instanţa", a explicat Vlad Gheorghe, pentru Epoch Times.

Referitor la sesizarea care va fi trimisă către Eurojust, Vlad Gheorghe a menţionat că vrea să vadă dacă sunt şi alte ţări în care condamnaţii români ar putea profita de breşe legislative pentru a se sustrage executării pedepsei în ţară.

"În primul rând, vreau să vedem dacă mai sunt locuri, pentru că, dacă Italia a închis acum robinetul, dacă a abrogat textul de lege care le permite condamnaţilor noştri să execute pedeapsa acolo, infractorii vor căuta şi alte breşe. Şi atunci să vedem din timp dacă există breşe similare – asta o să vedem din răspunsul de la Eurojust, dacă există ţări care au mai refuzat – şi dacă există ţări unde au mai refuzat ştim să facem presiune, să mutăm presiunea pe care am făcut-o asupra Italiei pe locurile respective. Şi, bineînţeles, pe raportul care va veni de la Eurojust, să vedem poate din acest raport vom genera obligaţii pentru Comisie de a reface directive sau regulamente, adică legislaţia europeană", a explicat europarlamentarul.

Reamintim că, recent, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv în România la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru corupţie, s-a predat autorităţilor italiene la Bari. Fostul locotenent-colonel SRI a plecat din ţară cu o zi înainte de condamnare, prin Arad, cu maşina.

Rămâne de văzut dacă Italia va proceda la fel ca în cazul fugarului Dragoş Săvulescu, a cărui extrădare a refuzat-o, printr-o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Napoli, sau în cel al fostei şefe DIICOT Alina Bica - fugită din ţară şi dată în urmărire de către Poliţia Română - căreia justiţia italiană i-a permis să îşi execute pedeapsa în peninsulă.