EXCLUSIV: Românul închis 8 ani în iadul puşcăriilor chineze s-a întors în ţară
alte articole

Profesorul clujean Marius Balo, care a stat închis timp de 8 ani în iadul puşcăriilor chineze după ce a fost păcălit să accepte 80 de dolari de la un bărbat care i-a folosit paşaportul în scopuri infracţionale, a ajuns duminică, de Paşte, în România.
Profesorul s-a întors acasă după ani de coşmar, căci statul român a eşuat să îl aducă în România pentru a îşi ispăşi aici pedeapsa.
După trei zile lungi de zbor, Marius Balo a declarat, pentru Epoch Times, că este obosit dar nu îi este somn de fericire că a ajuns acasă.
În închisorile chineze, precum se ştie, drepturilor omului sunt o glumă sinistră, iar profesorul clujean a îndurat umilinţe şi un regim dur. Iar când a fost în final eliberat, s-a trezit captiv în Shanghai-ul băgat într-un lockdown de tip comunistoid.
Rapoartele despre lipsa de alimente şi revoltele izbucnite în Shanghai sunt omniprezente, iar Balo s-a trezit şi el prins pentru o perioadă acolo. Zborurile spre casă i-au fost în mod repetat anulate şi a fost pentru o vreme "prizonier" în camera de hotel. Acum însă a ajuns acasă.
Reamintim că Marius Balo susţine că a ajuns la închisoare după ce şi-a împrumutat paşaportul unui cetăţean chinez care l-a folosit abuziv pentru a înregistra firme-fantomă în Marea Britanie, firme care, ulterior, au comis fraude. El a declarat că primise doar 80 de dolari americani de la cetăţeanul chinez şi că nu ştia de intenţiile infracţionale ale acestuia.
În noiembrie 2020, Marius Balo a declanşat o grevă a foamei, în semn de protest faţă de întârzierea şi nerespectarea de către chinezi a punerii în aplicare a transferului său în România, transfer la care avea dreptul, şi a lansat un apel emoţionant către România să-l aducă. Dar România nu a reuşit să facă acest lucru.
Reprezentanţii legali ai lui Balo au denunţat ca inumane condiţiile de detenţie, precizând că acesta era nevoit să muncească 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, pentru a-şi obţine dreptul la hrană. Însă domnul Balo va putea acum să-şi spună personal povestea.
Nici actul de acuzare şi nici hotărârea judecătorească – în mod obişnuit, documente cu caracter public – nu au fost niciodată făcute publice, nici măcar de Ministerul Justiţiei din România, despre care se spune că ar deţine o copie.