EXCLUSIV. "Cutremur" în Ministerul Sănătăţii: Voiculescu dă afară pe capete şefi de instituţii şi secretari de stat

Vlad Voiculescu - gov.ro
Vlad Voiculescu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Epoch Times România, că în perioada ce va urma va efectua schimbări majore atât în Ministerul Sănătăţii cât şi în unităţile din subordinea instituţiei pe care o conduce. În ceea ce priveşte secretarii de stat, de exemplu, va fi unul singur care va rămâne.

Potrivit ministrului, toate aceste schimbări vor avea loc pe baza criteriului meritocraţiei şi celor care doresc să i se alăture, li se va oferi şansa să o facă. De altfel, ministrul i-a invitat pe cei interesaţi să intre în sistem să îi trimită CV-ul la adresa ministru@ms.ro.

Întrebat ce anume îl nemulţumeşte la actualii secretar de stat şi şefii instituţiilor din subordinea DSP sau a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ministrul Vlad Voiculescu a răspuns că nu este vorba neapărat de a judeca o persoană, ci de a privi la modul în care au funcţionat anumite instituţii, iar schimbările ce vor apărea vor fi făcute în această lumină.

Nu în ultimul rând, ministrul a anunţat şi faptul că la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi adus un nou şef, un expert în politici publice de sănătate, român stabilit în Marea Britanie care a lucrat în cel puţin 10 ţări pentru strategii de sănătate şi pentru politici publice de sănătate.

Redăm în continuare dialogul cu reporterul nostru pe această temă:

ETR: Aveţi deja în minte nişte schimbări care se vor face la vârful unor structuri din subordinea Ministerului Sănătăţii, v-aţi propus ceva concret anume?

Vlad Voiculescu: Vor exista schimbări peste tot, de la secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii va fi unul singur care va rămâne din vechii secretari de stat. Vor exista schimbări la toate instituţiile din sănătate la toate instituţiile centrale fără excepţie, vor exista schimbări. De asemenea, în toate structurile de mai jos dar nu trebuie să le vedem pe toate de la început. Nu fac parte dintr-o construcţie politică care să aibă în buzunar nişte cadre [...] pe care să le plasăm într-un loc sau altul.

Fiecare om care e deja în administraţie şi vrea să lucreze, vrea să pună umărul la o schimbare reală în bine pentru români este binevenit să o facă în continuare. Şi, de asemenea, cine vrea să pună umărul din afara administraţiei, fie că este membru de partid sau nu, este binevenit să îşi trimită CV-ul la ministrul@ms.ro. Este locul în care oricine îşi poate trimite CV-ul şi cu o parte dintre aplicanţi pot să am o discuţie. Încercăm să aducem cei mai buni oameni.

ETR: Deci veţi face numiri pe criteriul meritocraţiei nu pe linie de partid, nu îi va dicta Partidul...

Vlad Voiculescu: Dacă patru ani de zile am vorbit împotriva politizării managementului de spitale, cu siguranţă nu voi face ceea ce am blamat în această perioadă şi nu este vorba numai de mine. Din fericire, USR-PLUS este un alt fel de construcţie politică, USR-PLUS nu vreau să spun că urăşte dar nu are o mare stimă pentru politizare, pentru politizarea instituţiilor publice, să spunem aşa.

ETR: Ce vă nemulţumeşte la actualii secretari de stat şi şefii instituţiilor din subordinea DSP, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care sunt nemulţumirile dumneavoastră?

Vlad Voiculescu: Nu e vorba neapărat de a judeca o persoană, mai degrabă ne uităm la cum au funcţionat anumite instituţii şi dacă vrem o schimbare. Şi vrem ca această schimbare să se petreacă într-un anumit ritm, atunci evident că avem nevoie alături de noi de oameni care pe de o parte să aibă acelaşi set de valori cu noi - şi asta este foarte important -, pe de altă parte trebuie să fie oameni care să poată să ducă, oameni care au mai implementat astfel de schimbări, care au experienţă internaţională şi o experienţă românească destulă cât să fie credibil că noi chiar vrem să ne ţinem de treabă.

La Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vom aduce un expert de la Londra care lucrează acolo de mai bine de zece ani. Lucrează la Londra, în Oxford. Un expert român în politici publice de sănătate, român stabilit în Marea Britanie, care cred că a lucrat în cel puţin 10 ţări pentru strategii de sănătate şi pentru politici publice de sănătate. Este vorba de domnul Adrian Gheorghe. Invit pe oricine să verifice CV-ul dumnealui, care sunt capabilităţile acestui domn, eu unul sunt foarte mândru şi bucuros că o astfel de persoană ni se alătură în ceea ce încercăm să facem aici.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.