"Excelenţa sa" Mihail Vlasov, condamnat din nou la închisoare cu executare

Aflat în prezent în spatele gratiilor unde execută o pedeapsă de cinci ani pentru trafic de influenţă, Mihail Vlasov a fost din nou condamnat la închisoare cu executare.
Andrei Pricopie
25.11.2016

alte articole

Mihail Vlasov (Captură Youtube)
Andrei Pricopie
25.11.2016

"Excelenţa sa" Mihail Vlasov, cum era supranumit fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a dat mită pentru a-şi trece în subordine Registrul Comerţului.

Decizia luată vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Dosarul lui Vlasov

La data de 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat unui membru al Parlamentului României - deputatul Mircea Grosaru - să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului".

"Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului.

În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR", au arătat procurorii DNA.

Mircea Grosaru era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte ca acestea să fie supuse votului în plen.

În baza înţelegerii anterioare, Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR.

Numirea în funcţia de arbitru se făcea la propunerea preşedintelui Colegiului de Conducere al CCIR, deţinută de Mihail Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante şi în urma adoptării unei decizii de către Colegiul de Conducere al CCIR, de asemenea condus de Mihail Vlasov, acesta având o mare influenţă asupra celorlalţi membri, care aprobau propunerile preşedintelui, fără a solicita lămuriri sau a formula obiecţiuni.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o "muncă asiduă" pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori camerelor teritoriale (András Edler).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor