Borcea şi fraţii Becali, condamnaţi la închisoare pentru că au dat "şpagă" unei judecătoare

Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru mituirea unei judecătoare. Demersul lor viza achitarea în "Dosarul Transferurilor".
Cristi Borcea
Cristi Borcea (Sport Romania TV)

Curtea de Apel Bucureşti a împărţit joi sentinţele în dosarul în care fostul preşedinte executiv al Dinamo, Cristian Borcea, şi fraţii Ioan şi Victor Becali sunt acuzaţi că i-au dat mită 195.000 euro judecătoarei Geanina Terceanu pentru a obţine o soluţie favorabilă în "Dosarul Transferurilor".

Ioan Becali a fost condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare, fratele său Victor Becali la 5 ani şi 8 luni închisoare, în timp ce fostul preşedinte executiv al Dinamo, Cristian Borcea, 7 ani şi 10 luni închisoare. Toţi trei pentru dare de mită.

Cum s-a ajuns la pedepsele acestea? Instanţa i-a condamnat pe Ioan şi Victor Becali la 3 ani închisoare fiecare însă, în urma contopirii pedepselor cu cele din "Dosarul Transferurilor", ei vor avea de executat 7 ani şi 4 luni, respectiv 5 ani şi 8 luni închisoare. De altfel, judecătorii au dispus şi anularea deciziei prin care Ioan Becali a fost eliberat condiţionat.

La rândul său, Cristian Borcea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni, iar după contopirea pedepsei cu cea din "Dosarul Transferurilor", va avea de executat 7 ani şi 10 luni de închisoare.

Fosta judecătoare care ar fi luat mita, Geanina Terceanu, a primit 5 ani şi 6 luni, iar instanţa a dispus şi confiscarea sumei de 195.000 euro.

Alături de fosta magistrată şi de cei trei oameni din fotbal, instanţa i-a condamnat şi pe avocaţii George-Antonie Iorgovan şi Daniel Costel Petre, ambii acuzaţi de mărturie mincinoasă, la un an închisoare cu suspendare şi efectuarea a 60 de zile muncă în folosul comunităţii, respectiv un an de închisoare cu executare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dosarul, în viziunea DNA

În cursul lunii februarie 2009, judecătoarei Terceanu i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spaţiul public sub numele de "Dosarul transferurilor", cauză în care Becali Ioan, Becali Victor şi Borcea Cristian, alături de alţi inculpaţi, fuseseră trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune şi de evaziune fiscală.

La data de 3 aprilie 2012, Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora. Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie de achitare – judecătoarea a primit, în intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.

Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată judecătoarei de către fraţii Becali, iar suma de 10.000 de euro a fost dată de către Borcea Cristian.

În cursul anului 2009, judecătoarea a folosit o parte din banii primiţi, respectiv 56.000 de euro, la achiziţionarea unei locuinţe (al cărei preţ total a fost de 93.000 euro).

Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desfiinţată printr-o decizie penală a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse privative de libertate.

În ceea ce-i priveşte pe cei doi avocaţi, potrivit procurilor DNA, aceştia, audiaţi ca martori în prezenta cauză, au făcut afirmaţii mincinoase şi nu au spus ceea ce ştiu cu privire la fapte şi împrejurări esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi.

În prezent, dintre protagoniştii din "Dosarul Transferurilor", doar Victor Becali şi Cristian Borcea se mai află în spatele gratiilor, restul fiind eliberaţi condiţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne