Examenul BAC la limba şi literatura română va fi înregistrat pe CD

(photos.com)
Epoch Times
29.02.2012

Începând cu 2013 absolvenţii de liceu şi gimnaziu vor susţine examene orale la disciplina de limbă şi literatură română, care vor fi înregistrate pe un CD.

Potrivit directorului Agenţiei de Evaluare şi Examinare (AEE), Adrian Ghicov, la evaluarea competenţelor de comunicare a elevilor vor fi antrenate două comisii: o comisie va audia elevul şi va înregistra răspunsul lui pe un CD, iar cea de-a doua va evalua răspunsul în baza înregistrării efectuate. Cine nu va susţine proba orală riscă să nu fie admis la examenul scris.

Ieri, 28 februarie, a avut loc întrunirea autorilor de teste pentru absolvirea treptelor de şcolarizare din învăţământul preuniversitar.

Această întâlnire a fost organizată din necesitatea de a-i instrui pe autorii testelor în elaborarea noilor programe de examene bazate pe competenţe la toate treptele de studiu începând cu sesiunea de examinare din 2013.

În acest sens Ghicov a explicat: „O noutate este instituirea probei de evaluare a competenţelor de comunicare la disciplina limba şi literatura română, şcoala naţională, sesiunea 2013. Anul acesta începem pilotarea metodei de evaluare orală la olimpiada de limbă şi literatură română, care se va desfăşura în perioada 14-16 martie la Chişinău, şi unde, pentru prima dată, din anul 1995 până în prezent, va participa şi un lot olimpic reprezentativ de elevi din România”.

El a remarcat că deşi proba orală nu este o noutate pentru sistemul educaţional din Moldova, aceasta existând până în anii 2000, de data această proba orală nu se va baza pe vechea metodă de evaluare în baza unor bilete.

„Elevul va veni în faţa unei comisii, va răspunde la întrebările din test, notat în baza unui barem. Răspunsul va fi înregistrat pe un CD şi o altă comisie care nu-l cunoaşte pe elev va evalua competenţele elevului. Astfel vom asigura o apreciere obiectivă şi autentică a probei orale”, a conchis directorul AEE.

Potrivit organizatorilor, proba orală se va desfăşura cu mult înainte de proba scrisă, în luna mai. Ea va fi organizată şi desfăşurată zonal, iar până la sesiunea de examene scrise elevii vor cunoaşte punctajul la proba orală.

Mai mult, şi proba scrisă va suferi modificări. Iar autorităţile promit că noile modificări nu vor complica existenţa elevilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor