Evgheni Şevciuk: "Obiceiul de a impune Transnistria este unul periculos"

"Obiceiul de a impune Transnistria este unul periculos", a declarat Preşedintele autoproclamatei Republicii Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuk, la conferinţa de miercuri, cu privire la reglementarea conflictului transnistrean de la Landshut, Germania. Potrivit "Infotag", citându-l pe Şevciuk, acesta a spus că "principiul nostru de bază este de a depăşi contradicţiile în cadrul negocierilor". Acesta a constatat că Transnistria, prin intermediul acţiunilor unilaterale, "este lipsită de dreptul la comerţul liber, sunt blocate transporturile aeriene, de mărfuri, de pasageri şi cel naval".
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
31.10.2013

"Obiceiul de a impune Transnistria este unul periculos", a declarat Preşedintele autoproclamatei RMN Evgheni Şevciuk, la conferinţa de miercuri, cu privire la reglementarea conflictului transnistrean de la Landshut, Germania. Potrivit "Infotag", citându-l pe Şevciuk, acesta a spus că "principiul nostru de bază este de a depăşi contradicţiile în cadrul negocierilor". Acesta a constatat că Transnistria, prin intermediul acţiunilor unilaterale, "este lipsită de dreptul la comerţul liber, sunt blocate transporturile aeriene, de mărfuri, de pasageri şi cel naval".

"Interesele egoiste ale unora în legătură cu soluţionarea problemelor politice prin intermediul presiunii economice şi a impunerii condiţiilor, nu promovează lucrul de căutare a soluţiilor ci doar acutizează divergenţele între Transnistria şi Moldova", a spus Şevciuk.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că, indiferent de solicitarea oficială, Tiraspolului nu i-a fost prezentat conţinutul Acordului despre Zona de Liber Schimb, pe care RM intenţionează să-l parafeze în noiembrie 2013.

"Nu ni s-a răspuns, cine din RM sau din UE este gata să achite datoriile Transnistriei în valoare de $4 mlrd. şi anual să aloce sute de milioane pentru creşterea capacităţii de concurare a economiei transnistrene? Oare cineva crede că în noile condiţii ale crizei din Transnistria toţi trebuie să plece care şi încotro din cauza dificultăţilor apărute. Cred că este o metodă dubioasă din moment ce nu există argumente concrete, care să fie bazate pe dovezi şi nu pe declaraţii", a menţionat Şveciuk, declarând că nu crede o iotă din spusele că totul va fi bine.

"Avem deja experienţa din 2006, apariţia misiunii EUBAM şi noile reguli de înregistrare a mărfurilor ale RM. Nu a devenit totul mai bine, ba din contra mai rău! În Transnistria au fost pierdute domenii întregi ale economiei. Cine este responsabil pentru deciziile politice, care au înrăutăţit posibilităţile economice din Transnistria?", a întrebat de la tribuna conferinţei Şevciuk.

Acesta a reamintit că Transnistria este cointeresată într-un dialog cinstit, reamintind dinamica paşilor Tirapolului în relaţiile cu Chişinău de la începutul venirii sale la preşedinţie: anularea tavei de apărare de 100%, extinderea comerţului, difuzarea a două posturi de televiziune moldoveneşti, achitarea unui poliţist la cerinţa autorităţilor din Moldova, care comercializa substanţe narcotice, funcţionarea şcolilor cu predare în limba română, vizita înaltului reprezentant ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, reducerea organelor de drept din RMN cu aproximativ 1.000 de persoane şi zeci de iniţiative cu privire la chestiunile socio-economice.

"Indiferent de declaraţiile şi intenţiile comune, ne-am confruntat cu noi provocări, iniţiate, de asemenea, şi de colegii noştri din Moldova. Se creează impresia că soluţionarea problemei se reduce la presiunea asupra Transnistriei cu scopul de a obţine dărâmarea bazei economice - fundamentul vieţii transnistrenilor. Uneori la adresa noastră au loc ameninţări directe şi ultimatumuri cu sens unic", a relatat Şevciuk, omiţând să-i numească pe cei care au ameninţat.

În opinia liderului transnistrean, Chişinăului şi Tiraspolului, la moment, le este necesar de a construi o interacţiune pragmatică, care trebuie să fie bazată pe deblocarea economiei, crearea noilor posibilităţi pentru dezvoltare şi anularea restricţiilor.

"Este necesar de a ne îndepărta de retorica opunerii şi de "jocul cu suma zero", şi de a ne apropia de compromisuri, care sunt profitabile ambelor părţi din punct de vedere al economiei, al domeniului bancar, transporturilor şi altor domenii de activitate", a concluzionat Şevciuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor