Anders Breivik va studia ştiinţe politice în închisoare

Anders Breivik.
Anders Breivik. (DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.09.2013

Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane la Oslo şi Utoya în vara anului 2011, a primit autorizaţie de la instituţiile penitenciare pentru a studia ştiinţe politice din închisoare. Extremistul de dreapta a fost obligat să treacă un examen, după ce a fost respins iniţial de Universitate, informează vineri ziarul spaniol ABC.

Autorităţile penale de la Skien, la sud de Oslo, unde Breivik a fost transferat în urmă cu o lună, au confirmat că acesta va putea să urmeze aceste cursuri şi i se va pune la dispoziţie o cameră specială de studiu. 'Nu este nicio problemă, va fi la fel ca pentru ceilalţi deţinuţi. Singura deosebire este că va trebui să studieze din celula sa, singur', a declarat televiziunii publice NRK, Karl Gustav Knutsen, directorul penitenciarului.

Breivik va putea trece examenele din închisoare, dar va fi nevoit să ia cu împrumut cărţi pentru a învăţa, având în vedere că autorităţile au refuzat să-i acorde un ajutor după ce statul i-a confiscat toate proprietăţile, în urma condamnării sale acum un an.

Universitatea din Oslo l-a respins iniţial pe Anders Breivik ca urmare a calificării sale academice insuficiente, el fiind nevoit să treacă un examen pentru a obţine punctele necesare. În urmă cu două luni, decizia lui de a studia la universitate a suscitat o amplă polemică, care a implicat numeroşi academicieni şi politicieni, care s-au întrebat dacă Breivik nu ar fi trebuit să fie tratat la fel ca ceilalţi deţinuţi.

Anders Breivik a fost mutat de mai multe ori în decursul ultimelor luni de la penitenciarul Ila, unde a fost închis iniţial, la cel de la Skien, care este prevăzut cu o zonă de maximă securitate pentru deţinuţi asemeni lui. Extremistul de dreapta s-a plâns de tratamentul primit la Ila (la vest de Oslo) şi a cerut să fie mutat permanent la Skien, însă autorităţile nu au luat încă o decizie definitivă.

Un tribunal din Oslo l-a condamnat pe Breivik, în august 2012, la 21 de ani de închisoare ce pot fi prelungiţi pe o perioadă de detenţie maximă, care poate fi echivalată cu detenţia pe viaţă, el fiind considerat din punct de vedere penal responsabil de atentate după ce a fost respinsă posibilitatea de a fi bolnav mintal.

Criminalul a mărturisit că a făcut să explodeze o furgonetă-capcană în faţa complexului guvernamental din Oslo, la 22 iulie 2011, provocând moartea a opt persoane. El s-a deplasat apoi cu maşina pe insula Utoya, în vestul capitalei, unde a comis un masacru în tabăra de vară a tinerilor Partidului Laburist, ucigând cu sânge rece 69 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor