Eva Perón ar fi suferit o operaţie de lobotomie înainte de a muri (surse medicale)

Un documentar difuzat de Canal Trece, al televiziunii argentiniene, a relevat că fosta soţie a generalului Peron, Eva Duarte, a fost supusă unei operaţii de lobotomie, pentru a i se evita durerile de cancer de care suferea, informează ziarul ABC.
. (Epoch Times România)
Epoch Times România
31.03.2014

Un documentar difuzat de Canal Trece, al televiziunii argentiniene, a relevat că fosta soţie a generalului Peron, Eva Duarte, a fost supusă unei operaţii de lobotomie, pentru a i se evita durerile de cancer de care suferea, informează ziarul ABC.

Mitul Evei Duarte, departe de a se estompa, capătă proporţii. Viaţa celei de-a doua soţii a generalului argentinian Juan Domingo Perón şi periplul prin lume al trupului ei neînsufleţit au alimentat imaginaţia scriitorilor şi a produs o colecţie interesantă de relatări şi scenarii, în timp ce istorici de diferite naţionalităţi au încercat să înlăture falsurile din biografiile sale.

Ultima noutate despre Evita Peron a fost adusă la cunoştinţă de medicul şi ziaristul argentinian Nelson Castro: Eva Peron a suferit o operaţie de lobotomie pentru a i se evita durerile pe care le avea din cauza cancerului uterin care i-a provocat moartea, în 1952.

Totul s-a întâmplat când doctorul Daniel Nijensohn, de la Universitatea din Yale, a citit biografia unui chirurg ungar, George Udvarhelyl, în care acesta afirma că Eva Perón a fost supusă 'unei lobotomii frontale la care el participase'. Surprins de această dezvăluire, Castro a făcut o investigaţie amănunţită pentru a confirma un lucru necunoscut până în acel moment.

El a relatat această cercetare într-un documentar difuzat de Canal Trece al televiziunii argentiniene: 'Evei Duarte de Perón i-a fost detectat un cancer de col uterin, pe care au decis să-l ţină secret. Iar George Pack, un prestigios neurochirurg american, din anii 50, a venit clandestin la Buenos Aires pentru a o opera pe Eva', de ceva care atunci era considerat tabu.

Versiunea oficială se schimbă din momentul în care Udvarhelyl asigură că pe lângă această intervenţie ar fi existat una posterioară, o lobotomie prefrontală, şi că el a făcut parte din echipa care a practicat operaţia, în primele luni ale anului 1952. 'Niciodată', afirmă însă María Eugenia Alvarez, femeia care a îngrijit-o în ultimele luni de viaţă pe Eva Peron. Ea nu ştie nimic despre această operaţie considerată de raport drept cel mai bine păzit secret de stat.

Investigaţia a dus până la medicul Luis Savastano de la Universidad din Michigan, care a strâns mai multe radiografii şi fotografii ale trupului îmbălsămat al Evei Peron. După recuperarea mai multor materiale pierdute, Savastano le-a trimis doctorului Niegelsen şi ambii au putut constata 'un orificiu în această zonă', susţine Savastano în reportaj arătând lobul frontal.

Stările de dispoziţie schimbătoare ale Evitei Peron ar putea fi puse pe seama acestei intervenţii. Doctor Nijensohn îi mărturiseşte lui Nelson Castro că 'tot ceea ce se povesteşte despre ea, despre starea sa clinică, este compatibil cu acest curs postoperator de lobotomie prefrontal. Dacă operaţia s-a realizat, aşa cum sunt sigur că s-a făcut, suferinţele Evei Peron, care erau îngrozitoare, au fost alinate', spune el.

Documentarul, în două părţi, prezintă mărturii ale unor specialişti de prestigiu şi ale celor care au avut grijă să ferească pacienta de orice stres. 'Evita se pare că nu a ştiut niciodată la ce a fost supusă', asigură Nelson Castro. Manena Riquelme, membru în echipa doctorului James Poppen, care a practicat lobotomia, spune că i s-a cerut să păstreze secretul. 'Poppen - aminteşte Nelson Castro - era medicul familiei Kennedy'.

Intervenţia a durat 'zece sau 15 minute' şi a avut loc în palatul Unzué, unde Evita şi-a petrecut ultimele zile din viaţă. Această dezvăluire este tot ce mai lipsea mitului Evitei. Rămăşiţele ei se odihnesc la cimitirul Recoleta din Buenos Aires, iar următorul pas ar putea fi o cerere de deshumare pentru a confirma noile supoziţii privind practicarea unei lobotomii, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor