Euroscepticismul este in crestere in Marea Britanie

Partidul Independentei din Marea Britanie, unul dintre cele mai euro-sceptice, cere un referendum care sa puna confirme apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana (Oli Scarff/Getty Images)
Aron Lamm
09.11.2011

Demonstranti eurosceptici ai Partidului Independentei din Marea Britanie tin pancarte in fata Parlamentului din Londra pe 24 octombrie, facand apel pentru un referendum privind statutul de membru UE al Marii Britanii. (Oli Scarff / Getty Images)

Puternica traditie a Marii Britanii de criticare a Uniunii Europene (UE) - numita euroscepticism - este in crestere ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.

Marea Britanie a fost intotdeauna un membru reticent al Uniunii Europene, afisand o opozitie mai mare fata de Uniune in comparatie cu alte tari mari din acelasi grup. Acum, cand revoltele economice se agraveaza, devine tot mai greu pentru guvernul de coalitie al premierului David Cameron sa ignore apelurile recente ale euroscepticilor britanici pentru un referendum privind calitatea de membru a Regatului Unit in cadrul UE.

Apelurile provin atat din interiorul Partidului Conservator al lui Cameron cat si din Partidul Independentei Regatului Unit (UKIP).

Pe 24 octombrie, o propunere cu privire la un referendum UE, introdusa de parlamentarul David Nuttall, a fost respinsa in Camera Comunelor a Parlamentului britanic. Nuttall este un deputat britanic conservator care nu detine birouri guvernamentale.

Acest lucru nu a fost surprinzator. Desi conservatorii au primit o repatriere a competentelor de la Bruxelles in manifestul lor, ei au trebuit sa se potoleasca de cand au format o coalitie cu Partidul Democrat Liberal, prietenos fata de UE. Mai mult decat atat, Partidul Muncii, care este partid de opozitie, este in general pro-UE.

Ce a transformat-o intr-o stire de senzatie, a fost modul in care a avut loc: Partidul Conservator a ordonat parlamentarilor sai sa voteze in conformitate cu linia partidului sau isi risca pozitiile lor si carierele viitoare in partid.

Rezultatul a fost ca doi parlamentari au demisionat din pozitiile lor de secretar, Partidul Conservator a avut opinii diferite pe aceasta tema si euroscepticul UKIP a primit un impuls in sondaje.

"Nu este un fenomen izolat in Regat Unit"

"UKIP este partidul cu cea mai rapida amploare din punct de vedere politic din Marea Britanie", a declarat liderul partidului, deputatul Paul Nuttall, pentru The Epoch Times. El a declarat ca UKIP a inceput ca un grup de presiune in 1992, dar astazi este un partid cu drepturi depline, care reprezinta o amenintare grava pentru partidele mai vechi, primind un sprijin de aproximativ 7 la suta, potrivit unor sondaje.

Din 1999 pana in 2009, UKIP a depasit pozitia a patra, devenind al doilea partid ca marime la alegerile pentru Parlamentul European, si are in prezent 11 membri in Parlamentul European (MEP) de la Bruxelles, "votand impotriva oricarei legislatii care transfera suveranitatea de la electoratul nostru catre birocratii nestiuti de la Bruxelles", dupa cum a afirmat Paul Nuttall.

"Euroscepticismul a fost intotdeauna puternic in Marea Britanie, dar el s-a intarit in ultimii ani, cand oamenii isi dau seama cat de mult influenteaza UE viata lor", a declarat Nuttall, adaugand ca 75 la suta din legislatia britanica este acum initiata de Comisia Europeana, care nu este aleasa de popor.

"Acest lucru nu este democratic," a afirmat el.

In ochii UKIP, nimic nu ar putea opri Marea Britanie saoparaseasca UE si a crea pe cont propriu tratate de liber schimb cu aceste tari. In esenta, Marea Britanie s-a alaturat in 1973 unei Comunitati Europene bazate pe comert si cooperare, si a votat sa ramana in cadrul ei printr-un referendum in 1975.

"[Acea comunitate] s-a transformat intr-un embrion al unui super-stat european, conceput pentru a contesta Statele Unite ale Americii. Noi nu am votat niciodata pentru acest lucru si nu il dorim", a declarat Paul Nuttall despre UE.

El a adaugat ca acest lucru nu este un fenomen izolat in Marea Britanie. Euroscepticismul este in crestere, in special in tarile din nordul Europei cum ar fi Olanda, Finlanda si Germania, a spus el.

O regandire a politicii legate de UE

Cand David Nuttall discuta despre asta (nici o legatura cu Paul Nuttall), deputatul conservator al carui propunere de referendum l-a pus pe neasteptate in lumina reflectoarelor nationale, este uimitor cat de multe asemanari pot fi descoperite.

"Ne aflam pe o banda spre Statele Unite ale Europei, aspect pentru care oamenii nu au votat in nici un caz in 1975," a spus el. "Sunt absolut sigur ca, daca a existat un referendum astazi, doar o mica parte a poporului britanic ar vota sa ramana in UE, in aceleasi conditii ca in prezent."

Articole pe aceeasi tema

EU urmareste sa protejeze afacerile impotriva escrocilor si practicilor nedrepte

Sonajele au aratat ca 70 la suta din britanici doresc un referendum si ca 49 la suta ar vota sa iasa din UE, in timp ce doar 40 la suta ar vota sa ramana. David Nuttall a propus un referendum cu trei optiuni, in care o a treia optiune ar fi renegocierea conditiilor Marii Britanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor