Europarlamentarul bătut de jandarmi pe 10 August, revoltat de poziţia liderului senatorilor PNL: "Avem o problemă!"

Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe (Facebook - Vlad Gheorghe)

Europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe a criticat dur declaraţiile liderului senatorilor PNL, Virgil Guran, care a afirmat că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu e o urgenţă şi că amendamentul UDMR - care urmăreşte scoaterea definitivă a DNA din dosarele de corupţie vizându-i pe magistraţi - are elemente logice.

Nemulţumit de declaraţiile colegului său de coaliţie - care, în plus faţă de lăudarea amendamentului UDMR, şi-a exprimat, ca opinie personală, dubii cu privire la capacitatea DNA de a fi imparţial în dosarele judecătorilor, afirmând că există pericolul ca judecătorii “care dau alte sentinţe decât exact aşa cum vor procurorii, cum au gândit procurorii, să fie chemaţi la DNA şi scuturaţi” - Vlad Gheorghe a ţinut să sublinieze că este o problemă serioasă când discursul "personal" e diametral opus de cel oficial al partidului.

"Eu cred că este o problemă în momentul în care avem o asemenea diferenţă între opiniile personale ale unor oameni şi cea oficială a partidului din care fac parte. Dacă o poziţie merge într-o direcţie, şi cealaltă poziţie, cea personală, merge în direcţia diametral opusă, înseamnă că avem o problemă.

Adică nu poţi să susţii DNA şi lupta anticorupţie ca organizaţie, sau cel puţin oficial, şi neoficial ca individ să nu susţii DNA şi lupta sa anticorupţie. Cred că aici, mai mult decât o problemă de discurs, avem o problemă şi logică şi una politică.

Secţia Specială este o măciucă împotriva magistraţilor, problema Secţiei Speciale este că prin ea se poate pune o presiune nejustificată pe acei magistraţi care poate nu convin şi cred că avem destul de multe exemple negative vizând activitatea SIIJ, pe lângă absenţa oricărei reuşite, în afară de cazul 'Portocală', în schimb, avem tot soiul de decizii ciudate, precum renumărarea voturilor la Sectorul 1 al Capitalei, mandate de ascultare pentru jurnalişti şi tot felul de lucruri care nu au legătură cu obiectul său de activitate", a declarat Vlad Gheorghe, pentru Epoch Times.

Europarlamentarul a mai opinat că susţinerea PNL pentru desfiinţarea SIIJ este una reală dar că trebuie făcut mai mult pentru ca această susţinere să fie transformată în voturi şi o lege promulgată.

"Trebuie să trecem la vot pentru a vedea cine cum e. Cel mai clar lucru e votul. Eu, aici în Parlamentul European, şi îmi doresc ca şi colegii mei în Parlamentul român să voteze şi să îşi arate opţiunile. Amânarea à la longue nu cred că ajută la nimic", a mai punctat Gheorghe.

Întrebat cum îşi explică împotrivirea acerbă faţă de direcţionarea către DNA a dosarelor de corupţie vizându-i pe magistraţi, căci practic aceasta este miza amendamentului la care UDMR nu vrea să renunţe sub nicio formă, Gheorghe a răspuns, referindu-se la UDMR:

"Am participat la mai multe discuţii anterioare, reticenţa a fost dintotdeauna. Am avut zeci de discuţii care se numeau 'tehnice', 'să căutăm soluţii', citez, şi din ele a reieşit foarte clar că problema este una politică, nu tehnică".

"Au fost nişte discuţii tehnice care de fapt aveau rolul de a masca discuţii politice. Înainte se chinuiau să mai mascheze împotrivirea faţă de DNA. Acum, din cauza răspunsului Comisiei de la Veneţia, lucrurile au devenit foarte transparente. Cred că e o frică foarte mare de DNA, cred că sunt oameni care au tot felul de schelete în dulap de ascuns, şi cred că întârzierea desfiinţării SIIJ şi luarea competenţelor DNA şi DIICOT convine celor care au fost parteneri cu Dragnea, cu Iordache şi care poate n-ar vrea să li se caute prin dulap să li se scoată din dulap acele parteneriate cu Dragnea şi costul lor, căci nu cred că i-a legat doar prietenia", a punctat europarlamentarul.

Reamintim că liderul senatorilor liberali, Virgil Guran, a declarat că desfiinţarea controversatei Secţii Speciale moşite de PSD nu este o urgenţă, iar varianta UDMR - ca dosarele magistraţilor să fie anchetate de o secţie din cadrul Parchetului General - "are multe elemente logice". Mai mult, Guran a contestat probitatea procurorilor DNA.

"Eu cred că cei de la UDMR au dreptate aici. Cu alte cuvinte, se poate întâmpla ca un judecător care nu dă o sentinţă exact cum spune procurorul, că aşa a gândit procurorul, să fie chemat frumos la DNA şi scuturat, pe când la Parchetul General nu are tangenţă, competenţă să meargă la orice instanţă să vadă care e situaţia cu anumite speţe. Nu rezolvă Parchetul General speţele în toată ţara, la orice nivel şi aşa mai departe, pe când DNA are competenţă oriunde. S-a vehiculat înainte că unii procurori şi din păcate s-a şi demonstrat acest lucru pe la Portocală că au existat anumite abuzuri. Ei, cei de la UDMR, au ridicat această problemă. PNL, repet, e de acord cu desfiinţarea SIIJ şi vom vota fără probleme, dar când se ajunge cu o concluzie la amendamentul ridicat de UDMR care, vă repet, în spiritul democraţiei şi al justiţiei, are elemente logice", a declarat Guran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne