Europa nu-l poate transforma pe Unchiul Sam în „Unchiul fraier”, afirmă secretarul american al Apărării

Peter Hegseth (Andrew Harnik/Getty Images)
Redacţia
14.02.2025

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a respins joi criticile la adresa strategiei de negociere a Washingtonului cu Rusia privind războiul din Ucraina şi a avertizat Europa să nu trateze America ca pe un „fraier”, făcând-o responsabilă pentru apărarea sa, transmite Reuters.

„Nu vă faceţi visuri, preşedintele Trump nu va permite nimănui să îl transforme pe Unchiul Sam în „Unchiul fraier””, a declarat Hegseth într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Europa ar trebui să fie principala responsabilă pentru apărarea pe continentul european, a spus el.

În debutul său european, după ce a preluat conducerea Pentagonului pe 24 ianuarie, Hegseth a declanşat o furtună de critici în Europa după ce a anunţat miercuri că o revenire la graniţele Ucrainei de dinainte de 2014 este nerealistă şi că administraţia Trump nu vede aderarea Kievului la NATO ca parte a unei soluţii la războiul declanşat de invazia Rusiei din 2022.

Criticii lui Hegseth spun că remarcile au echivalat cu renunţarea Statelor Unite la influenţa lor în negocierile cu Rusia chiar înainte ca acestea să înceapă, în ceea ce au descris ca fiind o victorie majoră pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Hegseth şi-a apărat joi remarcile ca fiind o recunoaştere a realităţilor de pe câmpul de luptă şi a lăsat uşa deschisă pentru acţiuni ale Statelor Unite în timpul negocierilor care ar putea fi considerate concesii, inclusiv în chestiuni precum livrările americane către Ucraina şi nivelul trupelor în Europa.

„Cred că ar fi corect să spunem că lucruri precum finanţarea viitoare, mai mică sau mai mare, ar putea fi pe masa negocierilor”, a declarat el reporterilor, adăugând că nu îl va devansa pe preşedintele american Donald Trump.

Trump a vorbit miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi le-a spus oficialilor americani să înceapă discuţiile pentru a pune capăt războiului de aproape trei ani.

Deschiderea unilaterală a lui Trump către Putin, însoţită de aparente concesii privind principalele cereri ale Ucrainei, a stârnit îngrijorarea Kievului şi a aliaţilor europeni din NATO, care au declarat că se tem că ar putea Casa Albă încheia un acord fără ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor