Eunsun Kim, fata care a reuşit să scape din infernul nord-coreean
Eunsun Kim, o tânără în vârstă de 25 de ani, a publicat o carte în care povesteşte cum a fugit din cea mai închisă dictatură din lume, Coreea de Nord, în urmă cu zece ani, împreună cu mama şi sora ei, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de joi.
În volumul apărut miercuri la editura Michel Lafon ea povesteşte cum a traversat pe jos deşertul Gobi, cum a scăpat dintr-un lagăr de reeducare nord-coreean după ce a fost vândută unui ţăran chinez. După ce şi-a văzut tatăl murind de foame şi şi-a scris testamentul când avea 11 ani, pentru că era sigură că va muri şi ea de foame, fetiţa a fugit din ţara sa natală, Coreea de Nord, spre China şi apoi la Seul, împreună cu mama şi sora ei.
Este povestea unor femei care luptă să supravieţuiască. Cartea, intitulată 'Corée du Nord, 9 ans pour fuir l'enfer' (Coreea de Nord, fuga din infern la 9 ani), descrie încercările miilor de nord-coreeni de a scăpa de regimul totalitar.
'Nu ne gândeam decât la un singur lucru când traversam râul îngheţat Tumen aflat la frontiera cu China: să mâncăm! Nu am înţeles oroarea acestui regim totalitar decât mai târziu, când conştiinţa mea politică a evoluat', explică tânăra care este acum studentă la una din cele mai bune universităţi din Seul.
În Coreea de Nord, dintre cei care vor să plece din ţară femeile reprezintă o pondere importantă: ele reprezintă 69% dintre cei 23.000 de refugiaţi nord-coreeni care au reuşit să ajungă în Coreea de Sud capitalistă, unde încearcă să-şi refacă viaţa în pofida discriminărilor.
'Cred că, din punct de vedere psihologic, femeile sunt mai pregătite să nu se supună regimului şi să fugă ca să-şi salveze copiii, de exemplu. Bărbaţii sunt mai obedienţi sistemului', explică Eunsun. Această 'trădare' este echivalentă cu moartea, potrivit noului conducător al Coreii de Nord, Kim Jong-Un, care a înăsprit controalele la frontiere de când s-a instalat la putere la sfârşitul lui decembrie.
În 1999, mama ei a luat hotărârea riscantă de a-şi salva cele două fiice, ceea ce i-a provocat răni care nu s-au cicatrizat niciodată: ajunsă clandestin în China, la discreţia poliţiei, această văduvă este vândută de către o intermediară, pentru suma de 2.000 de yuani, unui ţăran chinez analfabet şi violent care vroia de la ea un fiu. Rămâne însărcinată şi dă naştere unui băiat. Eunsun continuă să fie tratată ca o servitoare la ferma chinezului. Câteva luni mai târziu, în urma unei descinderi a poliţiei, cele trei femei sunt trimise într-un lagăr de reeducare din Coreea de Nord. Hotărăsc să fugă din nou şi în cele din urmă ajung în 2006 în Coreea de Sud. În această societate ultracompetitivă, Eunsun se hotărşte să-şi reia studiile, în pofida discriminărilor, şi reuşeşte.
'Coreea de Sud mi-a dat o carte de identitate, este cel mai frumos cadou. La Seul, dacă muncesc pot să-mi îndeplinesc visele', spune Eunsun Kim.