Eugen Tomac: ”Legea votului prin corespondenţă mai mult îngrădeşte dreptul de vot”

”Avem în clipa de faţă o lege a votului prin corespondenţă asumat în premieră de clasa politică, care îngrădeşte mai mult dreptul la vot decât îl permite, pentru că a fost elaborată fără o dezbatere reală”, a declarat miercuri, preşedintele executiv al PMP.
Eugen Tomac, PMP (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
14.09.2016

”Avem un referendum prin care 90% aproape din populaţia României a cerut ca Parlamentul să aibă 300 de parlamentari. Răspunsul partidelor este cel pe care îl cunoaştem - nu s-a produs această reformă, deşi eu sunt unul dintre iniţiatorii legii prin care am cerut ca norma de reprezentare a parlamentarilor să se schimbe astfel încât Parlamentul să aibă maxim 300 de membri. Deci e nevoie de această transparenţă în sânul partidelor pentru că altfel nu vom reuşi să-i convingem pe cetăţeni”, a mai afirmat Eugen Tomac în cadrul conferinţei "Transparenţă şi integritate în viaţa publică românească", organizată de Institutul Republican Internaţional şi Expert Forum.

El a mai arătat că românii au din ce în ce mai puţină încredere în clasa politică, dar au încredere în DNA, potrivit tuturor sondajelor de opinie şi ca urmare este nevoie în special de mai multă transparenţă în rândul partidelor pentru o mai bună comunicare cu cetăţenii.

"În toate sondajele de opinie observăm că cetăţenii au încredere în DNA. De ce? Pentru ca ei consideră că parte din clasa politică este vinovată pentru situaţia din sănătate, din educaţie, pentru lipsa de infrastructură. Cred că este nevoie de o discuţie permanentă pe această temă legată de transparenţă şi integritate, pentru că doar aşa vom putea face partide mult mai deschise către cetăţeni, vom putea comunica mult mai mult cu cetăţenii şi vom putea trece de această etapă care e extrem de păguboasă pentru tot ceea ce înseamnă democraţie românească, ceea ce înseamnă reprezentativitate parlamentară. Dacă ne uităm la orice sondaj de opinie, vedem că încrederea cetăţenilor în partidele politice este din ce în ce mai mică. De ce se întâmplă acest lucru? Activitatea partidelor politice se rezumă de cele mai multe ori la competiţii interne între oameni politici care cred că partidele pot fi confiscate, pot fi ţinute închise, şi că ele ar trebui să se ocupe mai mult de viaţa politică internă şi nicidecum de obiectivele pe care şi le asumă atunci când sunt create de a fi în permanenţă în contact cu cetăţenii, de a organiza în permanenţă dezbateri şi a propune politici şi soluţii pentru diferite probleme cu care se confruntă societatea românească", a afirmat Tomac.

În opinia sa, reforma clasei politice nu se poate face fără o reformă profundă în instituţiile statului. "Putem discuta despre transparenţă în sânul partidelor politice şi ea este necesară, pentru că de multe ori auzim discursuri demagogice de genul partidele trebuie să trăiască din cotizaţiile plătite de membri. Nu există politică fără bani. Nu se poate construi o structură politică şi dezvolta fără a exista resurse pentru ca activitatea acestor partide să se desfăşoare cât mai vizibil, cât mai convingător, cât mai implicat în sânul unei societăţi. Problema mare este de unde provin banii şi cât de corect sunt gestionaţi, a concluzionat liderul PMP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor