Eugen Nicolaescu: protestele cadrelor medicale nu au legătură cu Ministerul Sănătăţii
alte articole
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a afirmat joi seară, la Sighişoara, că protestele anunţate de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, prin scrisoarea pe care a adresat-o membrilor organizaţiei, nu au legătură cu Ministerul Sănătăţii, deoarece acest minister îşi îndeplineşte obiectivele propuse.
"Unul din proiectele de lege pentru medici este proiectul pilot privind salarizarea medicilor.
În sensul de a creşte salarizarea medicilor, fără să ne bată nimeni la cap. Vreau să vă spun că dacă vă duceţi la programul de guvernare veţi găsi o asemenea prevedere. Deci această prevedere eu am pus-o în program în decembrie 2012, nici nu se gândea cineva că o să fie vreun protest al medicilor. Deci, cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere, protestul medicilor nu are legătură cu Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii îşi îndeplineşte obiectivele pe care şi le-a pus singur în program şi noi le facem pas cu pas.
Nu are legătură cu noi, pentru că nu poţi să îmi ceri să fac ceva, când eu ţi-am propus să faci".
Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, a anunţat pe 4 septembrie că vineri va fi stabilit şi calendarul protestelor.
În scrisoarea trimisă, Vasile Astărăstoae transmite colegilor că sunt momente în viaţa fiecăruia când trebuie să ia decizii ce le vor influenţa destinul:
"Sunt însă momente într-o profesie când suntem obligaţi să luăm decizii care vor influenţa destinul profesiei. Deciziile colective vor afecta însă şi destinul nostru individual. Un asemenea moment trăim astăzi. Colegiul Medicilor din România consideră că trebuie să acţionăm pentru a apăra independenţa şi respectul profesiei şi profesioniştilor. Aceasta este raţiunea pentru care simt nevoia să vă scriu aceste rânduri. De ce acum trebuie să acţionăm, să participăm? Răspunsul este foarte simplu. Numai cine vrea să fie surd şi orb nu recunoaşte că încet, încet societatea noastră este dominată de emoţii negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, ipocrizia şi mai ales frica, (...) că în acest climat medicii sunt ţinta campaniilor de denigrare şi că se practică dezinformarea cetăţenilor".
Preşedintele CMR mai spune colegilor că numai cine vrea să fie surd şi orb nu observă că, în România, profesioniştilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect şi, în final, recomandarea de a-şi lăsa familia şi a pleca în pribegie în străinătate: "În această toamnă, începem o bătălie lungă şi grea. Ştim că în această bătălie împotriva noastră se va utiliza dezinformarea, demagogia şi populismul. Se va spune că într-o perioadă de criză solicitările noastre sunt exagerate, omiţându-se faptul că tot în aceeaşi perioadă de criză guvernanţii găsesc fonduri pentru instituţiile de forţă cu ajutorul cărora doresc să îşi impună punctul de vedere. Ştim că locul profesioniştilor din sănătate este lângă pacienţi, şi nu în stradă. Dar atunci când forţa argumentelor nu există pentru urechile decidenţilor, este necesar să le afirmi în stradă. (...) Iată de ce trebuie să fim toţi, împreună, în Piaţa Publică!".