Eugen Carpov: Chişinăul şi Tiraspol-ul nu sunt pe picior de egalitate în cadrul formatului de negocieri ”5+2”
La începutul săptămânii Nina Shtansky, noul ministru de externe al regimului separatiste, a spus că acordarea statutului de parte egală la negocieri este o condiţie pentru avansarea discuţiilor reluate la sfârşitul anului trecut după o pauză de aproape şase ani.
Potrivit vicepremierului Eugen Carpov, Moldova, însă, nu va accepta dorinţa Tiraspolului să fie considerat parte egală la negocierile pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
Într-un interviu acordat de Eugen Carpov pentru Europa Liberă, acesta a precizat: ,,Nu putem discuta nici un fel de picior de egalitate cu Tiraspolul pentru că suntem pe poziţii diferite. Avem un proces comun, care se numeşte reglementare a conflictului transnistrean. În acest conflict avem un format pentru discuţii, acest format este 5+2. Pe lângă acest format există şi alte instrumente, pe care le avem la îndemână. Adică sunt discuţiile directe între Chişinău şi Tiraspol şi ca un mecanism, care urmează să fie eficient, sunt grupurile de lucru sectoriale, adică grupurile care sunt responsabile pentru subiecte concrete - probleme ale populaţiei de ambele maluri ale râului Nistru.”
Totodată vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov a specificat că: ,,Proiectul de statut pentru regiunea transnistreană va fi un element de lucru în cadrul formatului de negocieri ”5+2”. Însă până în prezent asemenea proiecte nu s-au discutat”.
Oficialul a precizat că dacă şi există asemenea proiecte şi la Tiraspol, şi la Chişinău, şi la Moscova, şi la Bruxelles, şi în alte capitale, atâta timp cât ele nu sunt făcute publice şi nu sunt puse pe masa de negocieri, acestea sunt doar intenţii sau viziuni ale unuia dintre participanţii acestui format.
Potrivit unor analişti politici, venind la putere Vladimir Putin, va încerca să atragă şi mai mult regiunea transnistreană de partea Federaţiei Ruse.
Cu privire la această afirmaţie Eugen Carpov a menţionat: ,, Până acum atât pe perioada preşedinţiei lui Vladimir Putin, cât şi pe perioada preşedinţiei domnului Medvedev am avut sprijin, exprimat oficial din partea autorităţilor ruse asupra modului de soluţionare... Eu sunt convins că şi viitoarele autorităţi ale Federaţiei Ruse vor urma aceleaşi principii... Referitor la schimbările de la Moscova, eu aş spune că conflictul transnistrean pentru preşedintele Putin nu este un subiect nou. Republica Moldova a avut un dialog cu Federaţia Rusă pe problema respectivă şi pe parcursul celor opt ani de preşedinţie a domnului Putin, în perioada anterioară. Sunt convins că domnul Putin cunoaşte poziţiile principiale ale Republicii Moldova, pe care noi nu le-am schimbat şi nu putem să le schimbăm. Şi acestea sunt reglementarea conflictului transnistrean în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.”
Precizăm că următoarea reuniune în format ”5+2” se presupune că va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie, la Viena, unde se vor discuta subiectele care au fost pe agenda reuniunii de la Dublin, convenind asupra reglementării definitive a conflictului transnistrean, în conformitate cu protocolul de la Bratislava din 2002.