Estul se bucură de victoria lui Putin, Vestul - nu prea

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia nu au constituit o surpriză pentru partenerii săi străini, iar după revenirea lui Putin la Kremlin pe scena internaţională nu sunt aşteptate schimbări de senzaţie: opiniile lui Putin sunt demult şi bine cunoscute în străinătate.
Premierul rus, Vladimir Putin. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
07.03.2012

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia nu au constituit o surpriză pentru partenerii săi străini, iar după revenirea lui Putin la Kremlin pe scena internaţională nu sunt aşteptate schimbări de senzaţie: opiniile lui Putin sunt demult şi bine cunoscute în străinătate. În afară de aceasta, în ajunul alegerilor Putin şi-a prezentat în amănunt programul electoral, inclusiv în domeniul relaţiilor internaţionale, notează cotidianul rus Utro.

În Occident nu există entuziasm în legătură cu revenirea lui Putin, iar dialogul cu Rusia promite să devină şi mai dur. Potrivit raportului prezentat cu o lună în urmă de Iniţiativa Euro-Atlantică în domeniul Securităţii (EASI), în Europa şi în zona atlantică se menţin stereotipurile războiului rece.

O parte din ţările Uniunii Europene (UE) vor încerca în continuare să blocheze orice apropiere de Rusia, în primul rând în domeniul securităţii. Pentru ele, revenirea 'îngrozitorului' Putin la Kremlin reprezintă o dovadă suplimentară al punctului lor de vedere. Printre aceste state se numără în primul rând Marea Britanie. În raportul Institutului regal pentru relaţii internaţionale, intitulat 'Din nou Putin: urmările pentru Rusia şi Occident', se spune că actuala criză de sistem din Rusia se va amplifica în mod inevitabil, iar politica sa externă va rămâne una 'dezamăgitoare' şi 'iresponsabilă'. În general, experţii britanici se îndoiesc de capacitatea Rusiei de a juca la categoria grea pe scena internaţională'.

În ceea ce priveşte dialogul energetic dintre UE şi Rusia, 'mărul discordiei' l-ar putea constitui renumitul 'al treilea pachet energetic' - propunerile Comisiei Europene în vederea îmbunătăţirii conjuncturii concurenţiale de pe piaţa energetică a UE, între care şi interzicerea pentru furnizori a dreptului de a deţine controlul asupra gazoductelor. De altfel, chiar şi în cadrul UE există o opoziţie destul de puternică faţă de această 'inovaţie', astfel că în condiţiile instabilităţii pieţei energetice mondiale, Rusia şi partenerii săi europeni - Germania şi Italia - ar putea obţine o oarecare îmblânzire a prevederilor pachetului.

Există şi alte momente pozitive: de exemplu, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, a catalogat drept 'logică' crearea unui consorţiu trilateral Rusia-Ucraina-UE pentru administrarea sistemului de gazoducte al Ucrainei.

În acelaşi timp, problema privind impunerea unui regim fără vize între UE şi Rusia ar putea rămâne suspendată în aer, din cauza 'insuficientei democraţii' a noii puteri ruse. În ceea ce priveşte elaborarea unui nou acord de parteneriat Rusia-UE, lucrurile se vor mişca mai repede, însă nu ca urmare a schimbării preşedintelui, ci pentru că Rusia a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), subliniază Utro.

Potrivit cotidianului rus, relaţiile dintre Rusia şi SUA vor deveni inevitabil mai tensionate şi mai reci, mai ales că pentru aceasta există motive obiective: sistemul de apărare antirachetă pe care SUA îl creează în pofida dorinţelor şi propunerilor Rusiei, importantele contradicţii pe marginea problemelor siriană şi iraniană. Articolul lui Putin 'Rusia în contextul lumii în schimbare' nu lasă SUA nicio şansă la loialitatea noilor autorităţi ale Rusiei în cazul unor noi scenarii asemănătoare celui libian. De altfel, chiar dacă atmosfera relaţiilor Rusia-SUA se va răci, cooperarea va continua, într-un fel de 'resetare forever'.

În ceea ce priveşte vectorul estic al politicii externe ruse, aici se remarcă o înviorare a atmosferei. La Beijing, de exemplu, se consideră că, în timpul regimului Putin, Rusia va deveni un aliat şi mai de nădejde al Chinei. Este simbolic faptul că exact în ajunul alegerilor cele două ţări au aplanat disputa privind componenta de transport din preţul la petrolul rusesc livrat Chinei prin oleoductul Siberia Orientală-Asia-Pacific (VSTO).

Şi India este mulţumită de revenirea lui Putin în fotoliul prezidenţial. După cum a declarat într-un interviu acordat BBC fostul ministru de externe al Indiei, Kanwal Sibal, 'New Delhi nu uită că Putin a fost iniţiatorul parteneriatului strategic' dintre cele două ţări şi nu împărtăşeşte 'pretenţiile occidentale' faţă de liderul rus.

În contextul acestor atitudini, este probabilă consolidarea relaţiilor Rusiei cu cele două mari puteri asiatice, în cadrul unor structuri internaţionale precum Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS) şi BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), prognozează Utro.

Se accelerează procesele integraţioniste şi în acea parte a spaţiului postsovietic care nu are atitudini antiruseşti. Factorul de respect pentru un lider puternic poate juca un rol pozitiv şi în ceea ce priveşte revenirea pe orbita Rusiei a unor ţări oscilante precum Ucraina, care a început deja să aibă probleme pe 'frontul de vest'. În acelaşi timp, oponenţi vehemenţi precum preşedintele georgian Mihail Saakaşvili sau ţări subliniat independente precum Uzbekistanul se vor distanţa şi mai mult de Rusia.

În general, relaţiile internaţionale ale Rusiei vor deveni mai contrastante. Moscova îşi va articula mai clar interesele pe scena internaţională, fără a se sinchisi să sublinieze ce găseşte acceptabil şi ce nu, şi îşi va apăra cu mai multă fermitate punctul de vedere, conchide cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor