"Este un personaj foarte, foarte interesant" - Noi detalii în cazul chinezului chemat la DNA în dosarul Coldea-Dumbravă

Wang Yan (Captura video)
Ana Ion
31.05.2024

„Chinezul Wang Yan, cel pe care DNA l-a audiat după ce Hideg a spus că el este afaceristul chinez care i-a făcut legătura cu generalul Coldea, este un personaj foarte, foarte interesant. Vom vedea ce rol a jucat în faptele din dosar”, a explicat joi, pentru HotNews.ro, un om din sistemul judiciar.

Până la ora actuală, Wang Yan, pe care afaceristul Cătălin Hideg l-a indicat drept persoana care s-a oferit să îl pună în legătură cu Coldea, a scăpat din orice dosar penal din România. Ambasada Chinei l-a însoţit pe Wang la afaceri. Ambasada Chinei a trimis scrisori către Înalta Curte, în care i-a apărat chiar şi pe cei trimişi în instanţă pentru trafic, spunând că „au un profil social moral corespunzător”.

Chemat în 2024 la DNA în cazul Coldea-Dumbravă, Wang Yan a apărut încă din 2005 în stenogramele DIICOT, în dosarul de trafic de minore de la restaurantul Shanghai din Bucureşti. O parte a cazului a fost disjuns şi apoi clasat de către procuroarea Olga Vrânceanu.

Dintre chinezii de frunte ai reţelei, procuroarea DIICOT l-a trimis în instanţă doar pe mâna dreaptă a lui Wang Yan, un chinez pe numele românesc Mihai. Senatorul Wang Yan, cum apărea el în stenograme, a rămas atunci în umbră.

Procurorul general Augustin Lazăr a recunoscut că dosarul unde apărea şi numele lui Wang s-a clasat fără să se mai caute probe.

Pus în faţa reacţiilor publice consecutive dezvăluirilor presei, procurorul general Augustin Lazăr a dat, pe 30 ianuarie 2018, un ordin ca să se verifice clasarea dosarului. După cercetări, Augustin Lazăr a recunoscut că dosarul mafiei chineze şi al protectorilor români de la clubul Shanghai a fost închis fără ca procurorii DIICOT să mai caute dovezi. În partea clasată apărea şi Wang Yan.

Nu doar Wang, dar şi 10 ofiţeri români, de poliţie, SRI şi comisari de Gardă Financiară, au beneficiat de această clasare. Şi cum, între timp, „faptele s-au prescris”, Augustin Lazăr a spus că nu mai era nimic de făcut. Dar ziariştii au continuat să sape după informaţii.

Pe parcursul a 20 de ani petrecuţi în România, cetăţeanul chinez a început cu o prezenţă într-un dosar de trafic de minore şi extorcare a unor oameni de afaceri şi a ajuns în preajma politicienilor români şi, susţine Hideg, alături de Florian Coldea.

Ofiţeri, comisari şi alţi oameni din statul român le făceau servicii chinezilor. De pildă, Wang Yan şi mâna sa dreaptă, chinezul Mihai, ”rezolvau” trimiterea unor controale ostile de la Garda Financiară pentru alţi oameni de afaceri chinezi care nu cooperau.

Relaţiile dintre ofiţerii români şi chinezi ajunseseră atât de apropiate încât unii dintre români cereau fete pentru ei, chiar dacă acestea, prizoniere şi timorate, refuzau.

La percheziţiile informatice a fost descoperit următorul mesaj sms de la un comisar al Gărzii Financiare către chinezul Mihai: „Sorcova şi sorcovare să ai frate p… tare, coa… să-ţi fie pline doar cu icre d-alea fine şi să le depui măi frate în muieri de calitate sau guriţe parfumate” - Dosarul 18209/3/2006.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor