Este posibilă evitarea chimioterapiei în cazul cancerului de sân cu metastază (studiu)

Această boală poate fi tratată cu o combinaţie de terapie hormonală şi terapie ţintită, reiese dintr-o amplă analiză a mai multor studii.
Cancer de sân
Cancer de sân (pixabay.com)

O analiză a 140 de studii, pentru un număr de 50.029 de pacienţi, publicată în The Lancet Oncology, a arătat că asocierea terapiei hormonale şi a noilor medicamente direcţionate molecular (inhibitori de CDK4/6) este mai bună decât o terapie hormonală standard.

Supravieţuirea, fără progresia afecţiunii, s-a dublat, dar nu numai. Niciun regim de chimioterapie nu s-a dovedit a fi mai eficient decât cel combinat. Studiul este rezultatul unei colaborări internaţionale, coordonate de profesorii Mario Giuliano, de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) şi Daniele Generali, de la Universitatea din Trieste (Italia), cu participarea mai multor cercetători italieni.

„În ţara noastră [Italia], în 2018, au fost estimate 52.300 de noi diagnostice de cancer la sân şi aproximativ 37.000 de femei trăiesc cu boala în faza metastatică”, explică Lucia Del Mastro, şefa Breast Unit de la spitalul Irccs San Martino din Genova (Italia). „Cercetarea a implicat paciente aflate în post-menopauză cu boală metastatică, pozitive pentru receptorii hormonali şi negative pentru receptorul Her2 (factor de creştere al epidermei umane). Este un subtip care include aproximativ 65% dintre toate cazurile metastatice.”

„Această analiză este foarte importantă - subliniază oncologul - deoarece pentru prima dată se compară, în prima şi a doua linie, eficacitatea regimurilor disponibile în prezent pentru chimioterapie şi terapie hormonală, cu sau fără terapii vizate. Şi confirmă indicaţiile ghidurilor internaţionale, care recomandă, şi în prima linie, utilizarea terapiei cu hormoni (cu sau fără terapii vizate), amânând utilizarea de chimio la aceşti pacienţi.” Cu un câştig „în termeni de toxicitate mai mică”. „În ciuda recomandărilor internaţionale, astăzi chimioterapia este încă răspândită în practica clinică. Sperăm că analiza publicată în The Lancet Oncology poate schimba tendinţa. Noile opţiuni terapeutice constând din inhibitori de CDK4/6 garantează într-adevăr durata şi calitatea vieţii.”

„Avem nevoie de opţiuni terapeutice inovatoare - explică Mario Giuliano - inhibitorii de CDK4/ 6 reprezintă o nouă strategie în managementul cancerului de sân metastatic pozitiv pentru receptorii hormonali şi Her2 negativ. La aceşti pacienţi, practica clinică se îndepărtează treptat de utilizarea chimioterapiei pentru a adopta combinaţia, în prima linie, a diferitelor molecule cu o ţintă moleculară cu terapie endocrină.”

Articol ştiinţific de referinţă: Endocrine treatment versus chemotherapy in postmenopausal women with hormone receptor-positive, HER2-negative, metastatic breast cancer: a systematic review and network meta-analysis

Published: September 04, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(19)30420-6

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură