Este oficial: DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul în care Cîţu e acuzat de instigare la abuz în serviciu

Florin Cîţu (Facebook - Florin Cîţu)
Andrei Popescu
22.09.2021

DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul deschis în urma unei plângeri penale făcute de Comunitatea Declic, în care premierul Florin Cîţu este acuzat de instigare la abuz în serviciu. Plângerea a fost făcută în contextul scandalului generat de un controversat document cu antetul Guvernului în care liderilor PNL le era transmisă strategia de comunicare a candidaturii lui Cîţu la şefia partidului.

Mai exact, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunităţii Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul care îi vizează pe premierul Florin Cîţu şi pe fosta sa consilieră de stat Mioara Costin. Infracţiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

Ancheta DNA a pornit în urma unui denunţ înregistrat de Comunitatea Declic în această vară.

“Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

De asemenea, Declic a transmis că anunţul DNA privind începerea acestei anchete reprezintă o confirmare a faptului că procurorii au identificat, în denunţul ONG-ului, existenţa unor indicii potrivit cărora ar fi fost săvârşită o infracţiune.

Mai mult, adaugă reprezentanţii Declic, se confirmă că denunţul depus îndeplineşte condiţiile de formă legale.

“În acest moment, procurorii DNA fac cercetări pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, şi instigare la abuz în serviciu, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1. Toate costurile privind analiza judiciară, formularea şi depunerea denunţului au fost acoperite din donaţiile membrilor Comunităţii Declic”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că, la sfârşitul lunii iulie, Declic a depus, la Direcţia Naţională Anticorupţie, o plângere penală pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei sale consiliere Mioara Costin. Avocatul Declic, Toni Decean, a declarat la acea vreme, pentru Epoch Times România, că plângerea îl vizează pe Cîţu pentru instigare la abuz în serviciu, în timp ce Mioara Costin este acuzată că şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu. Demersul Declic are loc în contextul scandalului generat de un controversat document cu antetul Guvernului în care liderilor PNL le era transmisă strategia de comunicare a candidaturii lui Cîţu la şefia partidului.

“Am venit împreună cu reprezentanta Comunităţii Declic pentru a depune un denunţ cu privire la săvârşirea faptelor de abuz în serviciu, respectiv cu privire la faptul că doamna consilier de stat Mioara Costin şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute prin art. 436 din Codul administrativ, care prevăd o serie de interdicţii în privinţa actelor de serviciu pe care le pot întreprinde funcţionarii publici în exerciţiul serviciului. Prin raportare la documentul care a devenit viral, rezultă destul de clar că singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu. Acuzaţia în privinţa lui este de instigare la abuz în serviciu, însă, în măsură în care ancheta penală va dovedi că angajarea în sine a avut ca scop tocmai folosirea resurselor Guvernului pentru a-şi asigura o persoană care să-i facă campanie politică, vorbim de un abuz în serviciu şi pentru premier”, a susţinut Decean.

Întregul scandal a izbucnit în luna iulie, după ce în presă a apărut un document cu antetul Guvernului, adresat activului de partid. Documentul, atribuit Mioarei Costin, la acea vreme consilier de stat la Cancelaria Premierului, conţinea o strategie de imagine pentru promovarea lui Florin Cîţu în competiţia pentru conducerea PNL.

În cadrul documentului erau şi indicaţii pentru membrii de partid cărora li se cereau informaţii compromiţătoare despre Ludovic Orban pentru a fi scurse în presă. De asemenea, susţinătorilor lui Cîţu li s-ar fi cerut să găsească modalităţi pentru a ilustra diferenţele de “clasă” dintre “team Orban” şi “echipa câştigătoare” sau relaţia de încredere dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premier. Detalii aici.

După izbucnirea scandalului, Mioara Costin şi-a dat demisia din funcţia de consilier de stat, decizia fiind semnată de premierul Florin Cîţu şi fiind publicată în Monitorul Oficial. Totuşi, premierul a ţinut să transmită că acceptarea demisiei consilierei nu înseamnă că documentul respectiv este autentic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor