Este necesar un sprijin mai mare pentru euro din partea letonilor
Letonia trebuie să obţină un sprijin mai mare din partea locuitorilor săi pentru introducerea în republică a monedei europene, de la 1 ianuarie 2014, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului local Telegraf, comisarul european pentru dezvoltare Andris Piebalgs, informează Itar-Tass.
După cum subliniază Piebalgs, la ora actuală autorităţile republicii informează într-un mod mult prea pasiv populaţia cu privire la aderarea la zona euro, lucru confirmat de rezultatele sondajelor, potrivit cărora majoritatea letonilor sunt împotriva trecerii la euro.
'Desigur, aceste rezultate nu vor schimba nimic în luarea deciziei, însă este importantă atitudinea populaţiei şi ea nu poate fi ignorată. Îngrijorarea cetăţenilor este absolut firească, deoarece, în legătură cu ce-i aşteaptă după trecerea la euro există mai multe întrebări decât răspunsuri', recunoaşte comisarul european. Tocmai din acest motiv guvernul leton trebuie să facă totul posibilul 'pentru ca populaţia să nu se teamă pentru viitorul său', a adăugat Andris Piebalgs.
Potrivit unui recent sondaj de opinie, 62% dintre letoni sunt împotriva trecerii la euro şi doar 36% dintre respondenţi sprijină abandonarea monedei naţionale, latul, în favoarea euro.
În martie 2010, guvernul leton a decis că republica va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2014. Pentru aceasta, Letonia trebuie să corespundă criteriilor de la Maastricht: să asigure o inflaţie scăzută, un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, în timp ce datoria publică nu trebuie să depăşească 60% din PIB. Letonia a atins aceşti parametri la sfârşitul anului trecut.
Letonia ar urma să devină a 18-a ţară membră a zonei euro şi al doilea stat din fosta URSS care a trecut la moneda unică, după ţara vecină Estonia, care a aderat la 1 ianuarie 2011. Al treilea stat baltic, Lituania, speră să facă acelaşi pas în 2015.