Escaladări la orizont. General iranian de top, ucis în atacul israelian asupra liderului Hezbollah

Abbas Nilforushan, general de top din Garda Revoluţionară paramilitară iraniană, a murit în urma atacului israelian asupra liderului Hezbollah (Screenshot - X)
Redacţia
29.09.2024

Un general de top din Garda Revoluţionară paramilitară iraniană a murit în atacul aerian israelian care l-a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah în Beirut, potrivit presei iraniene, relatează The Telegraph.

Abbas Nilforushan, comandantul adjunct al IRGC pentru operaţiuni în Liban, a fost ucis în timpul unei întâlniri cu liderul Hezbollah, iar reprezentând cea mai importantă pierdere a Iranului din aprilie, când predecesorul său, Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis într-un atac aerian israelian la Damasc.

Generalul de brigadă iranian Abbas Nilforushan a fost unul dintre comandanţii proeminenţi ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) în timpul războiului Iran-Irak din 1980-1988 şi a condus mai multe operaţiuni.

Între 2005 şi 2007, Nilforushan a fost comandant adjunct al operaţiunilor forţelor terestre ale IRGC. Între 2010 şi 2014, a deţinut funcţia de şef al comandamentului şi cartierului general al IRGC, iar din 2019 a fost adjunctul operaţiunilor IRGC. Nilforushan a condus, de asemenea, colegiul de comandă şi cartier general al IRGC şi a fost comandant adjunct la tabăra Imam Hossein.

În aprilie, el a fost numit director adjunct al operaţiunilor IRGC în Orientul Mijlociu, succedându-i lui Mohammad Reza Zahedi din ordinul generalului-maior Hossein Salami, comandantul suprem al IRGC.

Zahedi a fost ucis într-un atac aerian israelian în Damasc. Ca răspuns la moartea lui Zahedi, Iranul a lansat aproximativ 300 de drone sinucigaşe şi rachete asupra Israelului.

Nilforushan a jucat un rol important în gestionarea şi sprijinirea aliaţilor regionali ai Iranului, inclusiv Hezbollahul libanez şi Hamas. Moartea lui sporeşte şi mai mult presiunea asupra Iranului de a răspunde.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut sâmbătă musulmanilor să se confrunte cu „regimul ticălos (al Israelului)”, în timp ce Ahmad Reza Pour Khaghan, şeful adjunct al sistemului judiciar iranian, ar fi declarat că Iranul are dreptul să riposteze în temeiul dreptului internaţional.

Oficiali militari israelieni au anunţat sâmbătă dimineaţa că Nasrallah, care a condus Hezbollah peste trei decenii, a murit într-un bombardament care a vizat sediul grupării în suburbiile sudice ale Beirutului vineri seara. Hezbollah a confirmat oficial decesul câteva ore mai târziu.

Armata israeliană l-a descris pe şeful Hezbollah drept unul dintre „cei mai mari duşmani ai Israelului din toate timpurile”, în timp ce Hezbollah a promis să „continue războiul sfânt împotriva inamicului şi în sprijinul Palestinei”.

Ministerul libanez al Sănătăţii a declarat că şase persoane au fost ucise şi 91 au fost rănite în urma loviturilor, care au distrus şase clădiri de apartamente. Ali Karki, comandantul Frontului de Sud al Hezbollah, şi alţi comandanţi au fost, de asemenea, ucişi, a declarat armata israeliană.

Recentele lovituri din Liban şi asasinarea lui Nasrallah reprezintă o escaladare semnificativă a războiului din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor