Erdogan ameninţă că suspendă acordul privind refugiaţii încheiat cu UE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat din nou că va reexamina toate relaţiile politice şi administrative cu UE, după un referendum constituţional ce va avea loc în luna aprilie.
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Sean Gallup/Getty Images)

Luând cuvântul la CNN Turk, Erdogan a avertizat că orice reevaluare a relaţiilor Turciei cu Europa va include şi controversatul acord încheiat cu blocul european pentru restricţionarea imigraţiei ilegale.

“Putem continua relaţiile noastre economice cu Uniunea Europeană”, a declarat Erdogan, adăugând că “este necesar să reevaluăm legăturile noastre politice şi administrative”.

“Vom sta la masă, vom discuta cu membrii guvernului nostru şi vom reevalua totul, de la A la Z”.

Declaraţiile preşedintelui turc au avut loc la o zi după ce acesta a avertizat că europenii nu vor putea circula în siguranţă pe străzi în toată lumea dacă îşi vor menţine atitudinea actuală faţă de Turcia.

Aceste comentarii au avut o replică dură din partea Bruxelles-ului, care l-a convocat joi pe ambasadorul turc pentru a explica cele declarate.

Legăturile dintre Ankara şi ţările UE, în special Germania şi Olanda, s-au deteriorat după ce mai multe campanii politice de susţinere a referendumului din Turcia au fost anulate în aceste ţări. Evenimentele urmăreau să atragă suportul alegătorilor etnici turci la referendumul din aprilie, prin care se urmăreşte extinderea semnificativă a puterilor prezidenţiale.

Duminica trecută, Erdogan a acuzat Berlinul că foloseşte “măsuri naziste”.

Ca răspuns, cancelarul german Angela Merkel l-a avertizat pe liderul turc că trebuie să înceteze compararea oficialilor germani cu naziştii.