Emoţii pentru Darius Vâlcov. Arest preventiv, versus arest pe canapea

Fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, află luni dacă rămâne după gratii sau îşi va putea "efectua" arestul preventiv la domiciliu. Magistraţii Înaltei Curţi vor judeca astăzi contestaţia DNA faţă de decizia instanţei de a-l plasa pe Vâlcov în arest la domiciliu.
Darius Vâlcov (Facebook)
Loredana Diacu
11.05.2015

Fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, află luni dacă rămâne după gratii sau îşi va putea "efectua" arestul la domiciliu. Magistraţii Înaltei Curţi vor judeca astăzi contestaţia DNA faţă de decizia instanţei de a-l plasa pe Vâlcov în arest la domiciliu, relatează stiripesurse.ro.

Reamintim că pe 6 mai, un judecător de la ÎCCJ a admis cererea lui Darius Vâlcov de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu, decizie contestată de DNA.

Fostul ministru de Finanţe se află în arest preventiv din 2 aprilie, fiind acuzat de către DNA de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor anticoripţie, Vâlcov ar fi primit, în perioada când a fost primar al municipiului Slatina, aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion.

În schimbul banilor, Vâlcov ar fi intervenit pe lângă factori de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de către Tehnologica Radion pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scornicesti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.

Ulterior, Vâlcov a fost acuzat şi de infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Procurorii DNA susţin că produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Ulterior, ca urmare a percheziţiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate, prin interpuşi, de către Darius Vâlcov, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă etc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor