Elveţia va prezenta până la sfârşitul anului noua lege privind imigraţia

Guvernul elveţian a anunţat că a început pregătirile pentru a pune în aplicare legile privind cotele de imigraţie şi criteriile care vor decide cine va avea drept de muncă şi de rezidenţă în Elveţia, unde un sfert din forţa de muncă provine din străinătate.
Guvernul elveţian pregăteşte noua lege privind imigraţia. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2014

Guvernul elveţian a anunţat că a început pregătirile pentru a pune în aplicare legile privind cotele de imigraţie şi criteriile care vor decide cine va avea drept de muncă şi de rezidenţă în Elveţia, unde un sfert din forţa de muncă provine din străinătate. Proiectul de lege va fi gata până la sfârşitul anului, iar până atunci libera circulaţie rămâne în vigoare şi le permite cetăţenilor europeni să vină şi să lucreze în Elveţia, notează joi ziarul El Pais.

Textul referendumului 'împotriva imigraţiei masive', desfăşurat duminică şi aprobat cu o majoritate de 50,3% din voturi, dă răgaz până la trei ani autorităţilor pentru a elabora reforma legală şi a negocia cu Bruxellesul noile norme care vor reglementa relaţiile dintre UE şi Elveţia în domeniul imigraţiei.

Rezultatele referendumului elveţian au stârnit furia Bruxellesului: nu numai că a dinamitat acordul de liberă circulaţie în vigoare în Elveţia din 2002, dar a dat şi aripi forţelor eurofobe din Uniune care şi-au văzut răzbunate aspiraţiile de referendumul elveţian. Deocamdată au fost suspendate mai multe negocieri tehnice cu UE prevăzute în sectorul energiei electrice şi în materie de cercetare. În cercurile politiciene elveţiene se dă drept sigură posibilitatea ca referendumul să aibă consecinţe serioase.

Între timp patronatul, sindicatele şi lucrătorii străini care se află pe teritoriul elveţian - peste 1 milion - aşteaptă într-o confuzie totală soluţionarea conflictului care i-a luat prin surprindere. Incertitudinea este mare: pe de-o parte, trebuie să fie definit proiectul de lege despre care se ştie acum că va fi gata până la sfârşitul anului, iar pe de altă parte, rămâne de văzut care vor fi de-acum încolo relaţiile dintre Elveţia şi UE, cel mai mare partener comercial al său.

'Suntem foarte nervoşi', recunoaşte o tânără spaniolă care lucrează în administraţie la Geneva şi care aşteaptă să primească permisul de şedere. 'Sper doar ca noua lege să nu ne afecteze şi să primim acest permis pe care îl aşteptăm de mult timp', spune tânăra, care nu a vrut să-şi dea numele pentru a nu-i fi afectată noua sa carieră în Elveţia.

Guvernul federal elveţian şi o bună parte din opoziţie, ca şi patronatele, s-au opus referendumului promovat de Uniunea Democratică de Centru-Partidul Popular Elveţian (UDC-SVP). Sondajele prognozau o respingere a iniţiativei antiimigraţie până în ultimul moment, iar rezultatul a fost o surpriză chiar şi pentru promotorii săi. 'Până duminică am crezut că o să pierdem. Sunt încă surprinsă', a recunoscut Luzi Stamm, vicepreşedinta UDC-SVP.

Partidul care a ştiut să comunice şi să-i atragă pe cetăţeni va prezenta vineri o propunere despre cum să se organizeze sistemul de cote de imigraţie. Stamm, trup şi suflet al iniţiativei, pledează pentru un sistem similar celui care a fost în vigoare până în 2002, care prevedea cote de lucrători în funcţie de pregătirea profesională, de sectorul industrial şi de cantonul în care doreau să se stabilească.

Intrarea în Elveţia a 80.000 de lucrători străini pe an şi criza care a lovit Europa au provocat temeri pentru o mare parte a populaţiei elveţiene, care s-a lăsat sedusă de propunerea UDC-SVP de a restricţiona accesul forţei de lucru europene calificate în spitale, şcoli şi băncile ţării. Mulţi elveţieni se tem că hoarde de europeni fugiţi de criza din ţările lor ar putea lua cu asalt Elveţia, ale cărei neutralitate şi independenţă vor să o păstreze.

Ei nu doresc ca Bruxellesul sau altcineva din afară să le impună reguli, lucru care s-a văzut clar la referendumul de duminică. 'Am votat pentru dreptul fiecăruia de a decide în propria casă. A fost o consultare despre rolul pe care trebuie să-l aibă UE în Elveţia', a subliniat Guy Meltan, deputat democrat-creştin din Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor