Elita chineză strânge cureaua „de designer” la sobrul Congres Naţional al Poporului
alte articole
Pentru unii dintre cei mai bogaţi oameni din China, şi chiar unele femei, următoarele două săptămâni ar putea aduce o schimbare nedorită. În ultimii ani, Congresul Naţional al Poporului a fost un fel de ''banchet'' pentru aproape 3.000 de deputaţi, o ocazie de a face conversaţie şi paradă, comentează cotidianul britanic The Guardian.
Evenimentul care începe marţi şi o reuniune politică consultativă care a început duminică arată mai degrabă sobră de data aceasta. Nu vor fi nici primiri de VIP-uri la aeroporturi sau gări, nici buchete de flori în camerele de hotel şi nici gale extravagante sau cadouri, potrivit agenţiei de presă Xinhua. Banchetele generoase vor fi înlocuite de bufete fără băuturi alcoolice.
În contextul în care noii lideri ai ţării îşi preiau rolurile guvernamentale - Xi Jinping, secretarul general a Partidului Comunist, va deveni preşedinte, iar Li Keqiang va deveni premier - noul ton sobru reflectă tema dublă a lui Xi Jinping - a abordării exceselor oficiale şi abuzurilor şi a urmăririi cu ardoare a ''visului chinez'. În comentariile publicate în weekend, el a avertizat că viitorul partidului depinde de succesul în această direcţie.
Spus într-un limbaj direct mai degrabă decât în jargonul de partid favorizat de predecesorul său, Hu Jintao, mesajul lui Xi Jinping pare să fie conectat la oamenii obişnuiţi îngrijoraţi de corupţie, aroganţa oficialilor şi inegalitatea crescândă.
Sesiunea anuală pune în evidenţă în mod normal legăturile profunde dintre putere şi bogăţie. Valoarea netă a celor 70 cei mai bogaţi membri ai Congresului Naţional al Poporului a crescut la 565,8 miliarde de yuani (60 miliarde de lire) în 2011. Deşi legislativul este în mare măsură un organism de aprobare fără deliberare, potrivit The Guardian, membrii sunt strâns legaţi.
Observatorii se delectau în trecut cu evidenţierea obiectelor costisitoare de designer ale deputaţilor. Anul acesta, se aşteaptă ca participanţii să evite să afişeze ceasuri ostentative şi curele arătoase.
Aşa cum a remarcat Avery Booker de la ''Jing Daily'': 'Obiceiul de a oferi cadouri nu dispare în China, indiferent de ce încearcă guvernul să pună în aplicare''. Booker a prezis un succes pe termen scurt pentru unele branduri şi o trecere la oferirea în secret de cadouri, 'articole foarte mici, produse de lux inobservabile', cum ar fi pixuri şi butoni, sau excursii peste mări.
Ji Xiguang, fost jurnalist care a scris despre un scandal recent de sex şi extorcare în Chongqing, a spus că o schimbare reală, de durată, va avea nevoie de un 'medicament puternic': nu numai toleranţă pentru a face publice scandaluri oficiale, ci un impuls pentru o legislaţie care să-i oblige pe oficiali să-şi declare averile public - îndelung discutată, dar fără a ajunge încă la aplicare.
Puţini se aşteaptă la progrese privind o legislaţie a libertăţii de informare, anul acesta, sau să anticipeze schimbări radicale ale politicii la congres - precedentele sugerează că acestea vin mai târziu în termeni politici. Relatări din mass-media de stat au dat clar de înţeles că dificila, dar mai puţin spectaculoasa sarcină de reorganizare a ministerelor şi agenţiilor este o prioritate de top.
Activişti şi politologi speră să existe discuţii serioase privind unele dintre provocările cu care se confruntă China - mai ales că mulţi susţin că ultima administraţie a menţinut status quo-ul. 'Am pierdut 10 ani iar unele lucruri s-au înrăutăţit: contradicţiile sociale, problemele ecologice, problemele populaţiei. Noii lideri trebuie să rezolve urgent aceste probleme', a declarat Chen Ziming, un politolog independent din Beijing.
Deşi oficialii asigură că sesiunea are loc invariabil sub cel mai senin cer, poluarea accentuată care a acoperit porţiuni vaste ale Chinei în această iarnă a generat o urgenţă privind protejarea mediului. Siguranţa alimentară este şi ea o preocupare tot mai mare. La fel şi reforma ''hukou'', sau sistemul de înregistrare a gospodăriilor, care îi împiedică pe lucrătorii imigranţi şi pe copiii lor să beneficieze de aceleaşi servicii precum cei din mediul urban. Totodată, angajamentele de revizuire a reeducării prin sistemul de muncă ar putea fi în cele din urmă detaliate.
Discutarea acestor probleme va oferi indicii timpurii cu privire la spre ce se îndreaptă liderii Chinei. 'Ar putea fi o surpriză plăcută sau o dezamăgire în continuare', a declarat Cheng Li, de la Brookings Institution.
Deşi mesajul unei mai mari discipline de partid este destul de clar, observatorii s-au străduit să descifreze invocarea repetată de către Xi Jinping a visului chinezesc. Unii speră ca ideea să ocazioneze discuţii şi dezbateri mai ample, deşi sub controlul partidului. Opacitatea ei ar putea fi cheia: respiră optimism fără a preciza un curs nou specific la care oricine să poată obiecta, potrivit The Guardian.
Într-un sistem care premiază continuitatea şi consensul şi în care liderii îi aleg pe succesorii lor, politicienii obţin avansarea prin conformare şi trebuie să arate respect faţă de predecesorii lor influenţi, chiar şi atunci când deţin puterea, a relevat Chen Ziming.
Visul chinez al lui Xi Jinping implică modificare şi mişcare fără a renunţa însă la trecut. 'Cred că este în mod deliberat ambiguu, dar mai devreme sau mai târziu va trebui să clarifice lucrurile', a precizat Cheng.