China: acuzaţie de viol în grup la nivel înalt, văzută drept un mesaj de la conducere

Bo Xilai, oficialul destituit, sta lângă Li Shuangjiang (dreapta) şi soţia lui Ge Meng (stânga), în timpul unui spectacol cu cântece revoluţionare, în Chongqing, noiembrie 2010. Recent, mass-media au dat multă importanţă arestării fiului lui Li, Li Tianyi, care a participat la violul în grup al unei femei tinere.
Bo Xilai, oficialul destituit, sta lângă Li Shuangjiang (dreapta) şi soţia lui Ge Meng (stânga), în timpul unui spectacol cu cântece revoluţionare, în Chongqing, noiembrie 2010. Recent, mass-media au dat multă importanţă arestării fiului lui Li, Li Tianyi, care a participat la violul în grup al unei femei tinere. (Weibo.com)

Fiul adolescent al unui general chinez a fost acuzat de viol în grup, iar raportarea fără precedent a cazului de către mass-media chineză indică faptul că tatăl şi aliaţii săi sunt adevărata ţintă a incidentului, chiar înainte de a avea loc reuniunile politice importante din luna martie.

Li Tianyi, în vârstă de 17 ani, este fiul lui Li Shuangjiang, cunoscut drept "regele cântecelor roşii". Fiul cântăreţului militar celebru a fost, de asemenea, implicat într-un atac rutier în 2011.

Potrivit presei oficiale chineze, Li Tianyi şi patru alţi bărbaţi au ieşit să bea cu o femeie într-un bar din districtul Haidian din Beijing, la 17 februarie. Aceştia au mers apoi într-o cameră de hotel unde au violat-o pe femeie, care a contactat mai târziu poliţia, ceea ce a condus la arestarea tuturor celor cinci bărbaţi la 20 februarie.

Alte infracţiuni comise de către copiii oficialilor de top ai Partidului Comunist Chinez (PCC) au înfuriat anterior publicul chinez. Comentatorii cred că mass-media nu ar îndrăzni să mediatizeze atât de puternic acest eveniment fără ordine de la nivelul conducerii de top. Acest lucru indică faptul că noul lider al Partidului Xi Jinping se pregăteşte să cureţe în continuare din rândurile Partidului gaşca asociată cu prinţişorul căzut în dizgraţie Bo Xilai, susţin analiştii.

Wang Feng, un editor de la Jurnalul Matinal al Chinei de Sud din Hong Kong, a fost printre primii care au postat ştirea pe Weibo, un serviciu din China asemănător cu Twitter. "Un mesaj de la Beijing: Biroul de Securitate Publică din districtul Haidian a arestat noaptea trecută un suspect de viol în grup cu numele de Li Guanfeng. Deşi numele era diferit, oamenii puteau totuşi să recunoască cine era tânărul cu adevărat". La postare era ataşat un site despre Li Tianyi.

Povestea că Li Tianyi fusese într-adevăr arestat a fost confirmată ulterior de către Sina şi QQ, dar detaliile nu au fost dezvăluite. În seara aceea, vestea a fost raportată de Xinhua, Televiziunea Centrală Chineză, precum şi de diverse alte canale media oficiale.

În ziua următoare, alte mass-media au publicat povestea cu titluri senzaţionale pentru a atrage atenţia:"Credeţi că Li Tianyi şi-a distrus tatăl, sau că Li Shuangjiang şi-a distrus fiul?" şi "De ce nu au putut cântecele roşii ale lui Li Shuangjiang să-şi salveze propriul său fiu?". Comentatorul de afaceri politice Zhou Xiaohui a precizat că acest stil de raportare masivă serveşte la pătarea imaginii "pozitive" a lui Li Shuangjiang în ochii publicului, portretizându-l ca un funcţionar corupt care îşi răsfaţă fiul.

Zhou consideră că raportarea din presă are de fapt scopul de a discredita în continuare campania ultra-stângistă de popularizare a cântecelor roşii a lui Bo Xilai şi să-i avertizeze pe susţinătorii lui Bo, inclusiv pe ex-membrul Biroului Politic Zeng Qinghong şi pe Zhou Yongkang, fostul şef al Securităţii. Zhou susţine că nu există nicio îndoială că Xi Jinping se află în spatele modului în care a fost manipulat evenimentul.

În timp ce mass-media de pe continent s-a ocupat să expună rufele murdare ale lui Li Shuangjiang, a apărut pe internet aşa-numita informaţie privilegiată conform căreia părţile s-ar înţelege în afara instanţei.

La 26 februarie, un utilizator de pe Sina Weibo cu numele "Avertizorul de Integritate Dunan", care are 130.000 de fani, a postat: " Surse din interior afirmă că femeia şi-a retras acuzaţiile şi au convenit să se înţeleagă. Deoarece Li Tianyi nu are 18 ani şi era încă beat la acel moment, chiar dacă ar fi condamnat, este foarte puţin probabil că va primi o pedeapsă grea. Părinţii celor cinci tineri implicaţi au negociat destul de mult timp cu părinţii tinerei femei. Femeii i-a fost promisă o compensaţie financiară imensă, inclusiv rezidenţă la Beijing, un loc de muncă şi un apartament la Beijing".

Vestea unei înţelegeri a fost puţin raportată, dar negarea ce a urmat din partea poliţiei din Beijing a beneficiat de o publicitate masivă.

Zhou Xiaohui a precizat că de la cel de-al XVIII-lea Congres din noiembrie, Xi Jinping încearcă să slăbească fracţiunea conectată cu fostul lider Jiang Zemin, controlând ulterior sistemul politico-juridic, vorbind despre "constituţionalism" şi anunţând oprirea sistemului actual de reeducare prin muncă forţată.

"Între timp, fracţiunea lui Jiang a tulburat apele", a declarat Zhou. Bo Xilai a intrat în greva foamei în închisoare şi a refuzat să coopereze în cadrul anchetei. Membrii fracţiunii au răspândit în mod deliberat informaţii negative despre liderii Hu Jintao, Wen Jiabao, Xi Jinping şi Li Keqiang. Toate acestea arată că lupta politică de la nivel înalt nu s-a terminat cu încheierea celui de-al XVIII-lea Congres, ci continuă să se desfăşoare, a susţinut Zhou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe